KOMŠIJA ZAPATIO GOLUBOVE NA ZAJEDNIČKOM TAVANU Da li on na to ima pravo?

10:19

11.03.2024

Podeli vest:

pexels

„Komšija s poslednjeg sprata je zapatio golubove na zajedničkom tavanu. Sve terase su nam zbog toga zaprljane, a pošto živim ispod njega, stalno ih čujem kako guguču. Da li on na to ima pravo?”, pitanje je našeg sugrađanina Petra J.

Odogovor: Vaš komšija, ako mu svi ostali stanari nisu dali saglasnost da može da drži golubove na vašem zajedničkom tavanu, na to nema pravo. Član 16. Odluke o držanju domaćih životinja na teritorija grada Pančeva propisuje da, uz taj uslov, golubovi mogu da se drže u „posebno izgrađenim objektima ili prostorijama na prohodnom krovu ili tavanu stambene zgrade”, ali da ne smeju ni da uznemiravaju susede i prljaju okolinu. Saglasnost svih vlasnika stanova mora da postoji i ako neko želi da gaji golubove u zajedničkom dvorištu. Ali tada mora imati poseban objekat za tu namenu koji je najmanje deset metara udaljen od susednih stambenih objekata i objekata za snabdevanje vodom. Za držanje golubova u svojoj samostalnoj porodičnoj kući vlasnik ne mora da pita susede.

Čak i ako se mnogi i na to žale, nije propisano ni da golubarnici budu udaljeni od njihove ograde ili kuće. Vlasnik kuće može da ih gaji i u posebnom objektu, kao i na terasi i na tavanu.

Propisano je i da se za držanje više od deset golubova moraju koristiti namenski objekti, kao što su golubarnici, odnosno volijere, kao i tavan, dok su za manje od deset golubova dozvoljeni i prenosni objekti, poput kaveza od dasaka, žice ili sličnog materijala. Svi ti objekti moraju biti ograđeni, a njihovi podovi moraju biti izgrađeni od nepropusnog materijala, s nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u kanalizaciju ili septičku jamu. Takođe, moraju redovno da se čiste, „u skladu sa opštom higijenskom praksom” i da se dezinfikuju najmanje dva puta godišnje „na način kojim se obezbeđuje zaštita životne sredine”.

Kako biste rešili vaš problem, bilo bi najbolje da se dogovorite sa upravnikom zgrade o koracima koje možete da preduzmete ili da problem prijavite Komunalnoj miliciji.

(Pančevac)

BOSANCI POLUDELI ZA BUREKOM IZ PANČEVA

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.