GRADSKA BIBLIOTEKA Promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“

22:00

02.04.2024

Podeli vest:

Gradska biblioteka Pančevo
Foto: Katarina Janković

U čitaonici Gradske biblioteke Pančevo, u četvrtak, 4. aprila u 19 časova, održaće se promocija knjige „Zemlja iza božjih leđa“, istaknutog holandskog pisca Kornelisa Spulstre (Cornelis Spolestra, 1901 – 1994), književnoj javnosti poznatog kao A. Den Dolard.

O knjizi će govoriti Radmila Perović, direktorica NVO „Crnogorski međunarodni institut za štampu“.

„Zemlja iza božjih leđa“ je roman o Crnoj Gori, štampan 1956. godine, a sedamdesetih godina 20. veka bio je najčitaniji u Holandiji i Engleskoj. Objavljen je u izdanju NVO Crnogorski međunarodni institut za štampu čije sedište je u Nikšiću, u prevodu Jelice Novaković Lopušina, sa holandskog na crnogorski jezik.

Originalni naslov romana koji je inspirisan sudbinom Lazara Jaukovića (čoveka za kojeg je vezana priča o izgradnji i rušenju mosta na Tari, uoči tj. za vreme Drugog svetskog rata) je Het Land Achter Gods Rug – i u romanu je zaista ispričana priča o „zemlji iza božjih leđa“, zemlji u kojoj sve zavisi od pojedinaca i gde svaki pojedinac zavisi i od poslednjeg člana sopstvenog naroda, katkad i nesvesno i nenamerno ukrojen i ušiven u svaki planinski prevoj, i pride tvrdo prikovan za svoje mesto usudom i teškim crnogorskim kamenom, sa sunčevom zrakom čvrsto vezanom oko grla.

(Pančevac)

VEK PANČEVAČKE BIBLIOTEKE

Komentar

  1. Gagy каже:

    Popravite prvo stepenice

    0
    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.