ODRŽATI KVALITET MEDA Koje olakšice očekuju pčelare od 1. maja

17:00

14.04.2024

Podeli vest:

pexels-laurel-gougler

Pčelari će biti oslobođeni plaćanja transportnih uverenja za selidbu pčela i obaveze dezinfekcije vozila pa će tako po jednoj selidbi uštedeti oko 12 000 dinara. Ova mera važiće od 1. maja. Pčelari pozivaju da se nastavi borba protiv prodaje falsifikovog meda.

Pčelar iz sela Bašaid kod Kikinde Radovan Žeravica se odlučio da lekovitim biljkama i drugim prirodnim sastojcima obogaćuje med i tako dobije viši oblik prerade. Smatra da tržištu uvek treba ponuditi nešto novo.

„Moramo da održimo kvalitet meda, to postižemo sa bazarima i prodajom čistog meda. Znači trebalo bi da prijavljujemo mi ove falsifikatore meda. A čist med, kao med nema tako veliku dobit. Znači moramo tu da se malo bacimo i na dodatke”, navodi Radovan Žeravica, pčelar iz Bašaida.

Kao jedan od načina promocije prirodnog meda u Melencima kod Zrenjanina su organizovali sajam pčelinjih proizvoda.

Branislav Mijatov, iz Društva pčelara „Rusanda“ u Melencima ističe da je gorući problem falsifikovan med: “Mislim da bi to država trebalo da povede računa o žešćoj kontroli meda. Što se nas proizvođača tiče mi sigurno proizvodimo kvalitetan med, a dokaz za to je jednostavno da otkupljivači kod nas kad dođu uzimaju uzorke i neće ga uzeti ako med nije dobar, ako nije kvalitetan. Oni rade analizu“.

Stručnjaci predlažu da se poljoprivrednici i pčelari udružuju tokom perioda oprašivanja biljaka i pčelinje paše, jer se tako obostrano povećavaju prinosi.

„Zavisi od biljke, ali otprilike minimalno 30 do 50 posto povećava prinos tamo gde su pčele u toj poljoprivredi”, savetuje Bege Huljaj, doktor veterinarske medicine.

Pčelari tokom aprila imaju i obavezu da prijave stanje na pčelinjaku i broj košnica nadležnoj veterinarskoj službi. Od toga zavise i subvencije, koje su ove godine više u odnosu na lane za 200 dinara i iznose 1000 dinara po košnici.

(Pančevac/RTS)

 

OVDE JE ODŠTAMPANA PRVA KNJIGA U SRBIJI: Samouki monah Teodosije izrezbario slova za nezaborav, Rujansko četvorojevanđelje danas se čuva u Češkoj FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.