VUČIĆ NA SEDNICI SB UN: Srbi ispunili sve, ZSO nije ni na vidiku

Predsednik Srbije: Umesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan

16:03

22.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić: Prošlo 11 godina od Briselskog sporazuma, a još nema ZSO

Predsednik Srbije podsetio je da je 19.4.2024. bilo tačno 11 godina od Briselskog sporazuma.

– Jedan od potpisnika bila je i EU. 11 godina kasnije, iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz tog sporazuma, ZSO nije ni na vidiku – kazao je Vučić.

Ističe da Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i slučajne ili namerne nesposobnosti EU da stvari pomeri sa mrtve tačke, iako je garant tog sporazuma.

– Dozvolite mi da vas podsetim da je hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama – kazao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

– Potezi rištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije – rekao je Vučić.

Zaposleni u institucijama koji još uvek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija, rekao je on.

Predsednik je podsetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

– Od 8. februara 2024 do danas održano je pet razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namere da ukinu dinar jesu namere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohijii. On je ostao posvećen velikoj Albaniji i toj hegemoniji. Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan. Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda – rekao je Vučić.

On je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog grobalja, onemogućavanje isplata plata i penzija Srbima na KiM, stipendija za učenike, finansiranje javnih kuhinja, 470 etnički motivisanih napada na Srba, 25 napada na srpsku decu…

Vučić je podsetio na napad na Miloša i Stefana Stojanovića.

– Umesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan – kazao je Vučić.

Predsednik je ukazao na licemerje onih koji stalno pričaju o Banjskoj, a ni reč ne kažu o tome da je vojnik Vjose Osmani ranio srpskog dečaka na Božić.

Podseća da je „Banjska“ bila posledica svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji i da je Srbija javno upozoravala da Srbi trpe etnički motivisane i sistematski planirane napade.

– Još jedan pokazatelj da je Aljbin Kurti lagao jeste kada je govorio o navodnom uvođenju tromesečnih perioda kad je reč o uvođenju nove valute, što se nije desilo, a stalno biva nagrađen. A ovo ukazuje da nikad nisu govorili istinu. Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu i objektivan – naglasio je Vučić.

Podsetio je i na sramne izbore na severu Kosova i Metohije.

– Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima – kazao je Vučić.

Predsednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

– Sofronijević je jedva preživeo pucnjavu, a da niko od prištinskih specijalaca nije kažnjen. On je čovek koji nema ni prekršaj iza sebe i sve vreme prištinskog terora je proveo u svojoj kući – kazao je Vučić.

Srbija traži puštanje političkih zatvorenika, naglasio je on.

Podseća da Kurti javno odbija da primeni Briselski sporazum, iako ga je tzv. kosovska skupština usvojila sa 2/3 većinom.

– Na terenu imamo kontinuirano i nesankcionisano proganjanje Srba u formalno mirnodopskim uslovima – rekao je predsednik Srbije.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on. To što Priština ne primenjuje nijednu preuzetu obavezu dokaz je da želi progon Srba, objasnio je.

– Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje – rekao je on.

Predsednik Vučić je ukazao da vanredna sednica SB UN nije predstavljena u izveštaju kao neki događaj od posebnog značaja, kao i da je pogrešno napisano da je ona bila održana na zahtev Srbije da se razgovara o posledicama, o novim propisima za valutu.

“Ova tvrdnja je činjenično netačna zato što je zahtev Srbije za tu vanrednu sednicu koju je usvojio SB UN zasnovana na žalbi koja je podržana argumentima zbog ugrožavanja međunarodnog mira od strane Prištine, nelagalno ukidanje dinara u tom kontekstu je samo bilo stavljeno kao deo žalbe protiv organa u Prištini. Sistematski, široko rasprostranjeni i dobro planirani napadi protiv Srba od strane Prištine, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba i progon Srba“, rekao je predsednik Srbije.

Naveo je da je žalba zbog progona Srba samo prozaično predstavljena na sledeći način:

“Gospodin Vučić i gospodin Kurti su učestvovali na sednici i predstavili su suprotne narative koje se tiču situacije na Kosovu i uticaju nekih propisa. U tom smislu, smatram da je važno da vas podsetim da Srbija nije predstavljala samo tamo neki narativ na datoj sednici i baš suprotno, naše obraćanje je bilo čisto nabrajanje konkretnih podataka i činjenica o kampanji sistematskog, dobro planiranog i široko rasprostranjenog napada od strane Prištine protiv srpske populacije“, poručio je Vučić.

Vučić je podsetio na sve, konkretne poteze Prištine kojima stvara nepodnošljive uslove za život Srba:

Ilegalna eksproprijacija preko jednog miliona kvadratnih metara srpskog zemljišta za izgradnju nelegalnih baza specijalne policije na severu Kosova, onemogućavanje slobode kretanja za Srbe besmislenim zaustavljanjima, ponižavanjima, prebijanjima, čak i drugim činovima nasilja i nelegalnim punktovima za provere.

Podsetio je i na arbitrarno hapšenje na desetine istaknutih Srba bez ikakvih optužbi i na duge pritvore koji su im određeni, kao i na besmisleno pucanje od strane prištinskih specijalnih snaga i gotovo stalno prisustvo oklopnih vozila u mirnim, urbanim sredinama.

Ukazao je i na donošenje odluka o konfiskovanjima zgrada koje su u vlasništvu srpskih institucija, koje su u njihovom vlasništvu preko jednog veka., kao i na uvođenje devetomesečnog nelegalnog embarga na srpsku robu i zaplenu legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca.

Vučić je podsetio i na nasilno oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, čime je Priština narušila specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, dok je neke preimenovala u albanske. Podsetio je i na preoravanje i uništavanje srpskih grobalja, kao i na kosovske bezbednosne snage koje je trebalo da budu demilitarizovane i raspuštene prema rezoluciji 1244.

Vučić je rekao i da je onemogućena isplata 60.946 plata i penzija Srbima na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i učenike, sredstva za finansiranje narodnih kuhinja za oko 2.000 socijalno najugroženih građana, kao i drugih prihoda za Srbe.

Vučić je rekao da je bilo i 470 nesankcionisanih etnički motivisanih napada protiv Srba, 75 napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, 25 napada na srpsku decu, uključujući pokušaj ubistva 11-godišnjeg srpskog dečaka od strane predstavnika nelegalnih kosovskih bezbednosnih snaga na Božić 2023. i njegovog rođaka, koji je 21 godinu star.

“Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim u Prištini i dalje biva nagrađen. Ne možemo da nabrojimo koliko puta je događaj u Banjskoj bio pomenut od strane vodećih međunarodnih zvaničnika, medija i čak i pred ovim savetom. A čak nijedan mali procenat te energije nije iskorišćen da se potegne pitanje užasnog zločina koji je učinio vojnik ovde prisutne Vjose Osmani, koji je koristio službenu pušku i uoči srpskog Božića hladnokrvno pucao na 11-godišnjeg dečaka Stefana Stojanovića i njegovog rođaka Miloša Stojanovića, starog 21 godinu“, rekao je Vučić, dodajući:

“Ponekad da se pitamo da li činjenica da je on optužen samo za neki manji prekršaj jeste zbog činjenice da su njegove žrtve bile etnički Srbi“.

Vučić je podsetio da je Kurti na sednici SB UN iz februara rekao da uredba ne čini ništa čime bi zabranili i sprečila Vladu Srbije da pruža finansijsku pomoć kosovskim Srbima, kao i da svaka druga sugestija nije ništa nego lažna propaganda usmerena ka raspirivanju etničkih tenzija.

“Dokaz da je Kurti lagao uvaženom telu jeste od pre nekoliko dana, zato što je tema briselskog dijaloga bila baš kako da se reši ovaj problem. Čvrst dokaz je takođe činjenica da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan izjavio 14. marta u Prištini, nešto više od mesec dana pošto je Kurti slagao Savet bezbednosti, da je pitanje dinara bilo hitno humanitarno pitanje kojim moramo odmah da se pozabavimo. Gospodin Eskobar je rekao da je bio dirnut pričama običnih Srba koji su bili najdirektnije pogođeni ukidanjem dinara“, rekao je Vučić.

Naveo je i da je američki izaslanik tom prilikom rekao da je Aljbin Kurti odbio njegov plan za rešavanje ovog humanitarnog pitanja.

“Kada su ga mediji pitali zašto je Kurti odlučio da nastavi sa ukidanjem dinara i zabranom dinara, znajući da ovo pitanje može da se reši kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opština, gospodin Eskobar je odgovorio da je to bilo pitanje za Kurtija. Kurti je lagao pred ovim savetom takođe kada je govorio o navodenom uvođenju tromesečnih prelaznih perioda kada je reč o odluci o valuti dinara što se nije desilo“, napomenuo je Vučić.

Vučić je reagovao na skandal Prištine.

“ Doveli ste ljude koji ovde ne pripadaju, ne pripadaju diplomatskom koru i telu saveznika. Ovo je neka vrsta političkog teatra i nameštaljka. Bio sam potpuno fokusiran na izveštaj Karoline Zijade, a slušali smo kao da se radi o sudskom procesu za suđenje Srbima za nešto od pre 25 godina. Što nas niste obavestili o tome ko će biti članovi delegacije? Zar stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpskinja. Marica Mirić  iz Belog Polja sa Kosova i Metohije koja je silovana nekoliko puta, a onda zaklana, ali to nije bila tema ovog sastanka. Sledeći put nas bar obavestiti kao osnivače UN da će neki građani dovesti više ljudi kako bi krivicu svaljivali na drugu stranu. Ovde smo da razgovaramo o izveštaju. Čuli ste da je Srbija prikazala iranske dronove… Niko u Srbiji nikada nije video nikakav iranski dron! – kazao je Vučić.

Ruski predstavnik Vasilij Nebenzja je takođe reagovao, ali ističe da ga je predsednik Vučić preduhitrio.

– Ovo je očigledno kršenje procedura – kazao je Nebenzja.

 

Sednicu je otvorila predsedavajuća Savetu bezbednosti za april Vaneša Frejzir.

Prištinu predstavlja Vjosa Osmani.

Guteres je u redovnom izveštaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije ostala krhka.

Ujedno, on je ukazao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i „privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja“.

U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.