OBJAVLJEN PORESKI KALENDAR ZA MAJ Evo kad stižu prve obaveze

17:34

27.04.2024

Podeli vest:

Milan Šupica

Poreska uprava Srbije objavila je poreski kalendar za maj, uz napomenu da se rok za obaveze koje dospevaju na neradni dan, pomeraju na prvi naredni radni dan, izuzev roka za plaćanje akcize obračunate za period od 1. do 15. dana u mesecu, koji se pomera na poslednji radni dan u tom mesecu.

Do 7. maja potrebno je dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u mesecu aprilu, kao i izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom na Obrascu IOSI, za april i uplata sredstava.

Do 10. maja potrebno je podneti prijavu poreza na premije neživotnih osiguranja na Obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec april.

Tada je potrebno podneti i poresku prijavu za porez na dodatu vrednost i plaćanje PDV za april, dodaje se.

Poreska uprava navodi da 15. maja dospeva plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za april.

Do tada je potrebno podneti poresku prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu, odnosno platiti doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za april.

Tada se plaćaju doprinosi za samostalne umetnike i poljoprivrednike za drugo tromesečje 2024. godine.

Uprava podseća da je potrebno podneti poresku prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, na Obrascu PP OD-O i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za mesec april, prijavu za porez na dodatu vrednost, akontacije poreza na dobit pravnih lica, obračunate akcize za period od 16. do 30. aprila i prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za april i plaćanje akcize.

Poslednjeg dana maja, ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za april, kao i obračunate akcize za period d 1. do 15. maja.

(Pančevac/Fonet)

Pčelari do 30. aprila imaju rok da prijave broj košnica veterinarskoj stanici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.