BILATERALNA POSETA Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska u poseti Beogradu

20:28

12.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska boravi u bilateralnoj poseti Beogradu, koju je započela obilaskom Biblioteke grada Beograda u društvu supruge predsednika Srbije Tamare Vučić.

Zelenska je u Biblioteci grada Beograda posetila arheološko nalazište sa izložbom „Rimsku dvoranu“, kao i „Ukrajinsku policu“, kutak biblioteke sa ukrajinskim knjigama koji je osnovan pod njenim patronatom.

Imala je priliku da vidi i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

Biblioteka grada Beograda je suprugama predsednika Srbije i Ukrajine uručila članske karte i poklonila monografije izdate povodom 90 godina rada ove institucije.

Tamara Vučić i Olena Zelenska obišle su Kalemegdanski park i Beogradsku tvrđavu. Tokom obilaska supruga predsednika Ukrajine je čula nešto više o istoriji Beograda, o beogradskom Pobedniku, Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i drugim simbolima srpske prestonice.

Zelenska je imala priliku da posluša audio vodič o tvrđavi, koji je od aprila dostupan i na ukrajinskom jeziku. U prisustvu supruga predsednika Srbije i Ukrajine, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu potpisan je sporazum o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji između beogradskog univerziteta i Narodnog univerziteta u Kijevu „Taras Ševčenko“.

Sporazum su potpisali rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić i prorektor za naučni i pedagoški rad Narodnog Univerziteta „Taras Ševčenko“ Ksenija Smirnova.

Obilasku su prisustvovali ministar spoljnih poslova Marko Đurić, njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.