Vučić razgovarao sa Šolcom o nepodnošljivom stanju za Srbe na KiM i očuvanju stabilnosti

13:01

13.05.2024

Podeli vest:

Instagram/buducnostsrbijeav

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa saveznim kancelarom Nemačke Olafom Šolcom o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu te evropskom putu naše zemlje i veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji s Nemačkom.
„Podrobno sam obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja ZSO“, naveo je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je napisao da je s nemačkim kancelarom razmenio mišljenja „i o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, a posebno o mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o evropskom putu naše zemlje“.

„Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu, potrebna pomoć naših partnera, kakva je i Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na putu ka EU“, naveo je predsednik Srbije.

Predsednik je saopštio da je imao dobru i otvorenu razmenu mišljenja sa Šolcom o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između naše dve zemlje“.

„Zahvalio sam Nemačkoj na posvećenosti, odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije, a posebno sam se osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru Ekspoa 2027. Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata, čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona“, saopštio je Vučić.

Vučić je u razgovoru sa Šolcom ponovio da se „Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvek i pokazivala u svim forumima i inicijativama“.

SRBIJA SUTRA Vučić i Mali obišli radove na EXPO 2027

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.