Nova runda dijaloga Beograda i Prištine: Sedmi pokušaj da se nađe rešenje nakon odluke o ukidanju dinara

10:50

15.05.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou održava se danas u Briselu. Glavni pregovarači sedmi put su došli u Spoljnopolitičku službu EU kako bi sa evropskim posrednikom Miroslavom Lajčakom radili na pronalaženju rešenja za situaciju nastalu odlukom Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara.

U međuvremenu, odnosi dve strane zategnuti su iznova najnovijim dešavanjima nakon što je Priština zabranila ulazak patrijarhu Porfiriju na teritoriju KiM.

U Briselu je nešto pre 10 sati počeo trojni sastanak delegacije Beograda koju predvodi direktor Kancelarije za KIM i glavni pregovarač Petar Petković sa svojim ekspertskim timom i delegacije Prištine pod posredstvom EU.

Kada je reč o očekivanjima u Evropskoj uniji, i ovog puta su u Briselu optimistični, a specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak je uoči ove runde razgovora rekao da je pozvao obe strane kako bi radili na pronalaženju održivog, privremenog rešenja za one na koje je uticala odluka CBK. Rekao je da je uveren da do rešenja može da se dođe, ali da obe strane morju da pokažu fleksibilnost i da budu spremne na kompromis.

Slično kaže i portparol Evropske komisije Peter Stano, koji je rekao da se Evropska unija nada od svakog sastanka da će biti onaj finalni kojim će se doći do nekog rešenja.

Što se tiče Beograda i Prištine, i ovoga puta u Brisel odlaze glavni pregovarači – direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji dolazi sa grupom finansijskih eksperata, a sa strane Prištine tu je pregovarač Besnik Bisljimi.

Podsetimo, u nedelju je istekao prelazni rok koji je Centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani dinara. Prilagođavanje je, prema rečima kosovskih vlasti, izvršeno, a reporterka Euronews Srbija sa KiM navodi da nije i dalje poznato šta je to prilagođavanje tačno podrazumevalo. Srbi koji žive i severno i južno od Ibra kažu da su u medijima videli pozive da otvore račune u kosovskim bankama, kao i da je ostalo nejasno kako će njihov novac dolaziti u te banke.

Prelazni rok istekao je 11. maja u ponoć, a u Prištini su već najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra. U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Iz Kancelarije za KiM poručuju da se sastanak dešava u svetlu zabrane ulaska patrijarha Porfirija na teritoriju Kosova i Metohije.

Prethodni sastanak, šesti po redu, održan je krajem prošlog meseca u Briselu tokom kojeg nije bilo pomaka u pregovorima.

(Pančevac/Euronews)

TOP 1. juna na SRC Mladost organizuje Igre bez interneta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.