Šta uraditi da se NASILJE NAD NASTAVNICIMA nikada NE PONOVI? Đukić Dejanović: Ići ćemo na izmene zakonika

16:00

18.06.2024

Podeli vest:

printscreen/YT/RTS
printscreen/YT/RTS

Slavica Đukić Dejanović, gostujući u emisiji „Kec na jedanaest“ na televiziji K1, govorila je o problematici nedavnih napada na nastavnike i učitelje u osnovim školama.

Ministarka prosvete naglasila je da su u planu izmene zakonodavstva, prema kojima će napad na nastavnika, učitelja ili drugog radnika u obrazovanju biti tretiran kao napad na advokata, kako bi se ozbiljnije sankcionisali ti postupci i osigurala sigurnost u školama.

Osvrnula se na tri slučaja u kome su roditelji napali nastavnike.

– Prvi slučaj u kome dete puši elektronsku cigaretu na času, a nastavnica koja predaje muzičko reaguje adekvatno. Dete se ponaša krajnje neadekvatno po modelu koje je negde naučilo. Škola izriče određene mere, a dolazi raspust; te mere će se primenjivati na početku školske godine. Škola obaveštava Centar za socijalni rad da se mora uključiti, kao i socijalnu službu koja treba da se uključi u problem deteta i porodice kojoj pripada. Škola pravi plan kako će sa svom decom koja su tu imati konkretne planove i razgovore, te uspostaviti psihološku komunikaciju, kako bi deca razumela šta se dogodilo i kako bi formirala ispravne stavove u vezi sa tim. To će biti prvi školski dan u septembru, jer se bliži kraj školske godine – rekla je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.