SNAŽNA PORUKA SA ZELNIK FESTA U KAČAREVU

Na mnogaja ljeta slavili i prijateljstvo koje imamo

17:46

07.07.2024

Podeli vest:

FB/Vardar Kačarevo
Vardar Kačarevo

Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva održalo je  u subotu 14.  „Zelnik fest“.  Spremanje čuvenog makedonskog specijaliteta počelo je oko 10 sati. Sa mešenjem i pečenjem na licu mesta prvi su krenuli domaćini iz Kačareva – članovi udruženja „Vardar“ i „Etno-kutak“.

Organizator ne krije zadovoljstvo  jer su stigle ekipe iz  Niša, Plandišta, Jabuke  i Vršca, zatim udruženje iz Beograda „Makedonium“ i dva udruženja iz Kačareva, Etno kutak Kačarevo i makedonski „Vardar Kačarevo“ i Slobodnjaca. Bilo je čak 21 učesnik.

 

Vredne domaćice potrudile da pokažu svoje umeće najbolje što mogu.

 

Kako to obično biva na manifestacijama koje organizuju Makedonci, atmosfera je bila vesela, uz zvuke čuvenih makedonskih pesama. Opet je sve podigla  Pajduška kao i pesma „Najzdravije za ljubav“. Na mnogaja ljeta slavili i prijateljstvo koje imamo.

Udruženje „Vardar“ na ovaj način čuva tradiciju pravljenja zelnika, a cilj manifestacije je da mladi nauče od starijih da pripremaju čuveni makedonski specijalitet. Takođe, ovo je i sjajna prilika da učesnici međusobno razmenjuju iskustva i druže se.

Ipak, kako su nam rekle, najviše ih raduje činjenica da su i mlađi zainteresovani da nauče kako se zelnik priprema.

Pravljen sa sirom, zeljem ili kupusom, zelnik predstavlja simbol makedonske kuhinje. Udruženje „Vardar“ iz Kačareva čuva  tradiciju pravljenja ovog specijaliteta, bez kojeg se ne može zamisliti makedonska trpeza.

Organizator je Udruženje Makedonaca „Vardar“ iz Kačareva, a manifestaciju je podržao Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Kačarevo: “Zelnik fest” u subotu po 14. put organizuje udruženje “Vardar”

 

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.