DAČIĆ I SIJARTO U BUDIMPEŠTI: Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU!

12:41

10.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

Dačić kaže da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina, bazirani na međusobnom poverenju, saradnji traženju zajedničkih interesa i poštovanju.

 

Sijarto je proučio da Mađarska neće podržati članstvo Kosova u telima EU, dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum.

Printscreen/RTS/YT

Naš stav je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska da glasa protiv članstva Kosova u evrposkim telima, istakao je Sijarto odgovarajući na pitanja novinara, na zajedničkoj konferenciji za ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Sijarto je naglasio da je Mađarska što se tiče KiM, kako je rekao, zaista zainteresovana da se na osnovu jednog realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

I zbog toga smo prihvatili rukvodstvo snagama Kfora na KiM, jer smo smatrali da možda i na taj način možemo da doprinesemo obezbeđivanju mira. Želimo da što pre dođe do kompromisa, poručio je Sijarto.

Ukazao je i da da dva ozbiljna bezbednosna izazova sa kojima se suočava EU istovremeno pogađaju Srbiju i Mađarsku, a to su posledice rata u Ukrajini i ilegalne migracije.

Mi smo zainteresovani za mir, poručio je Sijarto.

On je čestitao Dačiću što je ponovo dobio poziciju ministra spoljnih poslova i poručio da očekuje nastavak odlične saradnje sa Srbijom i Dačićem lično.

Ukazao je da dobra saradnja između dve zemlje traje već više od osam i po godina, kao i da su i lični odnosi dobra osnova za dobru zvaničnu saradnju.

Sijarto je poručio i da su Mađari spremni da pomognu dodatno Srbiji kada je reč o energentima.

Srbija je kupiila 438 miliona kubika gasa preko Mađarske za svoje potrebe, i na taj način je takođe obezbeđeno i da se u Mađarskoj sprovede jedna investicija u naftovod koji bi u toku od pet godina do 2028. dovela i do razvoja saradnje na energetskom nivou, odnosno udvodstraučavanjem kapaciteta razmene električne energije, naveo je Sijarto.

Prema njegovim rečima, 75 odsto je porasla trgovinska razmena između naše dve zemlje i dostigla prošle godine šest milijardi evra.

 

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom, izjavio da su odnosi dve zemlje bazirani na međusobnom poverenju, saradnji, traženju zajedničkih interesa, poštovanju.

printscreen/RTS/YT

Kako je rekao, na sastanku sa Sijartom razgovarao je o obezbeđivanju dovoljno energenata kako za građane tako i za privredu, ali i o drugim temama.

„Razgovarali smo i o drugim temama i političkim i spoljnopolitičkim i regionalnim, ali osnovna konstatacija je da ćemo nastaviti našu saradnju i sa zadovoljstvom očekujem Sijarta u Beogradu“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u jednodnevnoj poseti Mađarskoj, gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje.

U popodnevnim satima je predviđeno da se srpski ministar sastane i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.