Voda u bazenima može biti opasna za kupače

Do promena u pH vrednosti dolazi u zavisnosti od broja kupača, korišćenja zaštitnih krema za sunčanje, ukoliko je voda dugo stajala i izdvojio se kamenac ili promenila boja vode - zaključuje dr Dubravka Nikolovski.

14:08

19.07.2024

Podeli vest:

Pančevac/M. Šupica
Bazen spreman za kupače od 20/21. juna

Poslednjih godina mnogi naši sugrađani, koji imaju mogućnost, spas od letnje žege našli su u bazenima u svojim dvorištima. Međutim, mnogi od njih muku muče s održavanjem kvaliteta vode u njima.

Nije dovoljno samo mehaničko održavanje čistoće, jer pumpa i roboti ne mogu da obezbede bakteriološku ispravnost bazenske vode, pa su prinuđeni da koriste različite hemijske preparate. E tu nastaje najveći problem. Bombardovani različitim informacijama, počev od šok tretmana hlorom, pa preko flokulacije,tj. bistrenja vode,  novopečeni “pulbojovi” se lako se izgube moru objava na internetu ili forumima.

Mnogi odustan od praktične primene hemije, pa kvalitet vode održavaju na tradicionalan način – pražnjenje i ručno pranje bazena. Problem je ako je bazen veliki, pa ponovo punjenje traži novih 10 ili 20 kubika vode. S ekološke tačke gledišta ovo je potpuna katastrofa i ugrožava vodosnabdevanje pijaćom čitavog grada. Struka kaže, da bazenska voda treba da odgovara karakteristikama pijaće vode, bez obzira na različite uticaje iz okoline, tvrdoće vode, broju kupača i sl.

Prema rečima prim. dr Dubravke Nikolovski, Specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje Pančevo nije dovoljno samo napuniti bazen vodom već je neophodno redovno održavati bazensku opremu i kvalitet vode u njemu.

– Nečistoće u vodi se uklanjaju pomoću filtera tako da se tokom dana profiltrira kompletna zapremina vode bazena. Ujutru, pre kupanja, treba ukloniti nečistoće na dnu bazena pomoću posebnih usisivača za bazen. Prisustvo bakterija u vodi za kupanje može da dovede do smetnji organa za varenje, promena na koži, zapaljenja ušiju ili očiju.

Za održavanje kvaliteta bazenske vode mogu da se koriste dezinfekciona sredstva, sredstva kojima se vrši korekcija pH vrednosti i sredstva kojima se sprečava nastanak i bujanje algi u vodi. Kada biramo sredstvo za tretman vode, proveriti rok trajanja. Osim dezinfekcije vode hlornim preparatima, može da se koristi i UV lampa (pored koje i dalje moraju da se koriste hlorna sredstva, ali u manjoj količini) ili sistem na bazi elektrolize. Preporučuje se tretman vode tokom noći, jer hlorna sredstva brzo isparavaju na višim temperaturama. Pre hlorisanja kontrolisati nivo slobodnog hlora. Količine sredstava su veće ukoliko voda nije redovno održavana i tada povesti računa da prethodno treba regulisati rN vrednost, da se preparati hlora ne koriste u isto vreme kad i algicid i da je voda spremna za kupanje tek nakon 24 sata jer u protivnom može doći do nadražaja kože i očiju – kaže dr Dubravka Nikolovski za “Pančevac”.

Kada je reč o merenju slobodnog hlora i pH ističe da to može da se radi automatski i ručno, bar jednom nedeljno, a obavezno posle svakog punjenja bazena i obilnih padavina.

– Bilo koji uređaj za merenje da se koristi važna je njegova pravilna upotreba prema uputstvu i pravilno održavanje. Do promena u pH vrednosti dolazi u zavisnosti od broja kupača, korišćenja zaštitnih krema za sunčanje, ukoliko je voda dugo stajala i izdvojio se kamenac ili promenila boja vode – zaključuje dr Dubravka Nikolovski i dodaje da najviše računa treba povesti o ponašanju na samom bazenu, odnosno, da treba koristiti dezo-barijere, da se treba tuširati pre i posle kupanja, koristiti toalet a ne bazen, a u vreme toplih talasa posebno treba voditi računa o zaštiti od sunca i obavezno konzumirati dovoljne količine vode.

Z.S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.