Bavaništanci protiv privatizacije šume!

Na obodima Deliblatske peščare posadila je još Marija Terezija

22:00

23.07.2024

Podeli vest:

G.J.

Meštani Bavaništa protive se prodaji šume na 42 hektara koja se nalazi na obodu njihovog sela, jer strahuju da bi je novi vlasnik posekao, a da bi oni ostali bez korisnog vetrozaštitnog pojasa, ali i izvorišta vode koje se tu nalazi.

U Ministarstvu poljoprivrede od kojeg smo zatražili mišljenje kažu da se namena zemljišta određuje prostorno planskim dokumentima i da svako štiteći svoje interese treba da ostvari pravo da se šuma sačuva i obezbedi zemljište za podizanje novih i još ukazuju na odredbu člana 5 stava 3 Zakona o privatizaciji po kojem je propisano da se ne mogu privatizovati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi i od opšteg interesa, tako da se šume i šumsko zemljište ne mogu privatizovati ukoliko su u javnoj svojini.

U ovoj šumi, koju je na obodima Deliblatske peščare posadila još Marija Terezija, nalaze se retke vrste ptica i drveća. Do 1973. Godine pripadala je opštini Bavanište, a tad je ustupljena društvenom preduzeću Lune Milovanović. Kada je pre 14 godina ova firma otišla u stečaj šuma nema svog vlasnika, a Bavaništanci je čuvaju i brinu o njoj, jer kako kaže Jovan Jovanov iz Uduženja „Složni pidikanci” pored toga što ih štiti od nanosa peska i udara košave u njoj se nalazi i fabrika koja kvalitetnom vodom snabdeva 6.000 žitelja sela.

 

Marija Ćirikovački iz Bavaništa smatra da je neophodno sačuvati šumu, jer u Vojvodini već imamo manjak zelenih površina:

-Ovde imamo mnogo zaštićenih vrsta drveća, ptica i životinja koje nam daju život- ističe Marija.

Poslednja zakazana licitacija o prodaji šume koja je trebala da se održi prošle nedelje je otkazana.  Jovan Jovanov očekuju da će u saradnji sa opštinom Kovin uspeti da je sačuvaju.

 

(Pančevac/G.J.)

BAVANIŠTE PRIMER ZAJEDNICE KOJA NEGUJE LJUBAV PREMA KNJIGAMA Ovo su im omiljeni žanrovi

BAVANIŠTE Grad naneo veliku štetu usevima, najviše uljanoj repici i pšenici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.