Kupanje u bazenu blagotvorno za obolele od psorijaze

10:30

21.08.2024

Podeli vest:

Foto: Freepik
Oboleli od psorijaze bezopasni za druge kupače

Psorijazu, autoimunu bolest kože koja se javlja kao upala i ljuštenje, prate mnoge predrasude, pa je, na primer, i u Nemačkoj sve do 2005. godine obolelima bilo čak zabranjeno kupanje u bazenima. Spadali su, u stvari, u „ljude koji pate od promena na koži, na primer od ljuspi ili krasta koje otpadaju”.

Ali svi gube ljuspice kože tokom kupanja. Normalna higijenska mera koja važi za sve kupače, a to je temeljno tuširanje pre kupanja, dovoljna je da ispere već olabavljeni spoljni sloj kože i kod onih koji pate od ove bolesti. Potrebno je da se nakon tuširanja dobro i obrišu mekim peškirom kako perut ne bi otpadala u vodi više nego kod ostalih kupača.

U Turskoj za lečenje psorijaze čak primenjuju kupanje u termalnom kupatilu uz grickanje ribe, poznato i kao terapija kangal ribom ili „ribom doktorom”.

Iako psorijaza nije zarazna, drugi kupači se često osećaju neprijatno pri pogledu na prizor ove kožne bolesti. Zato je onima koji imaju psorijazu potrebno dosta hrabrosti da odu na neki javni bazen i izlože se pogledima drugih ljudi koji će ne tako retko buljiti u njih.

Psorijatičari mogu imati velike koristi od kupanja u slanoj vodi. Kupanjem se omekšava gornji sloj kože, u koju stoga bolje prodiru UV zraci, koji uništavaju inflamatorne ćelije. U Turskoj za lečenje psorijaze čak primenjuju kupanje u termalnom kupatilu uz grickanje ribe, poznato i kao terapija kangal ribom ili „ribom doktorom”. Poznato je da neke ribe, kao što su crvenkasti cipal (Garra Rufa) i klen (Leucsicus chephalus), grickaju ljuspičavu kožu. Nakon takvog tretmana oboleli od psorijaze mogu neko vreme da budu mirni. Ali budite oprezni: prednosti ovog oblika terapije još nisu naučno potvrđene.

Psorijaza podnošljivija nakon kupanja u moru, jezerima ili bazenimaFoto: Freepik

Ali kupanje, najbolje u slanoj vodi, a zatim sunčanje pomažu da se psorijaza bar ublaži. A i boravak u sauni je veoma koristan za obolele od psorijaze jer preznojavanje i često polivanje vodom uzrokuju oticanje gornjeg sloja kože. Tvrdoglavi žuljevi na područjima kože zahvaćenim psorijazom tada omekšavaju i otpadaju.

(Pančevac)

ZABLUDE I ISTINE O SUNČANJU: Saznajte koji tip kože imate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.