U toku je zamena starih strujnih brojila novim pametnim: Neće vam više radnici iz ED dolaziti i meriti potrošnju struje

U toku je zamena starih strujnih brojila pametnim mernim uređajima, a sve u cilju povećanja tačnosti merenja potrošnje.

20:00

28.08.2024

Podeli vest:

Pixabay
Pixabay

Novoimenovana direktorka „Elektrodistribucije Srbije“ Biljana Komnenić rekla je za RTS da je u toku zamena starih brojila pametnim mernim uređajima. Kaže da je do sada zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000.

Biljana Komnenić je navela da je zamena brojila bitna i za građane i za Elektrodistribuciju, te da će biti povećana tačnost merenja, dok će građani moći da upravljaju potrošnjom.

„Do sada je zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000. Nastavljamo zamenu, bitna je i za građane i za Elektrodistribuciju. Elektrodistribucija novim brojilima povećati tačnost merenja, a građani će moći preko aplikacije da vide koliko su potrošili i da dalje upravljaju potrošnjom“, navela je ona.

Napomenula je da su ekipe na terenu, da su angažovani i izvođači i da je procedura da se obavesti upravnik zgrade, kao i građani dok su radovi u toku.

Preduzeće „Elektrodistribucija Srbije“ nastalo je izdvajanjem iz Elektroprivrede Srbije 2021. godine, otkada posluje samostalno, podseća RTS.

Na niskonaposkoj mreži imaju priključenih 3,7 miliona potrošača, a više od 90 posto su domaćinstva.

Komnenić je rekla da je situacija normalizovana posle nevremena i nestanka struje u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku, i da je sada napajanje stabilno.

„Počeo je veliki posao na sređivanju niskonaponske mreže to je važno kako bi se izbegli kvarovi. Uvek nastaje problem kada padne sneg u ivanjičkom, požeškom, zlatiborskom kraju, ali sve čeće i oluje u letnjem periodu naprave probleme“, navela je ona.

Direktorka EDS je rekla da je do 1. maja urađena rekonstrukcija niskonaponske mreže, menjani su stubovi i dodala da je bilo mnogo prekida zbog atmosterskih prilika.

Prošlog septembra Vlada je odobrila priključenje i domaćinstva koja žive u nelegalnim objektima, a ima zahteva i drugih potrošača.

„Primili smo 25.000 zahteva za priključenje nelegalnih objekata i 30.000 redovnih. Kod nelegalnih objekata priključenje ne ide kao je planirano, nismo predvideli da će ti objekti biti na tim mestim, nije predviđena infrastruktura, ali nalazimo rešenja. Neki ilegalni objekti nalaze se čak i u nacionalnim parkovima“, navela je ona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.