Radno leto KUD-a „Banatski vez“ krunisano nastupom na „Štrudlijadi“

Letnja turneja dolovačkih folkloraša započela je baš na Vidovdan, kada su učestvovali na 21. Smotri folklora "Vidovdan"

11:01

16.09.2024

Podeli vest:

Foto: Dragana Pendić

Članovi Kulturno-umetničkog društva „Banatski vez“ nisu mirovali ni tokom leta, a kruna njihovog angažovanja bio je nastup na minuloj „Štrudlijadi“ u subotu, 14. septembra, kada su se brojnim koreografijama predstavili svi ansambli.

Inače, letnja turneja dolovačkih folkloraša započela je baš na Vidovdan, kada su učestvovali na 21. Smotri folklora „Vidovdan“, koja je održana u Brčkom u Bosni i Hercegovini.

Potom je „Banatski vez“ ugostio folklorne ansamble iz Australije – akademije „Krug“ iz Sidneja i „Benđo“ iz Melburna.

Krajem meseca dolovački prvi ansambl posetio je u Rumuniju i nastupao na tradicionalnoj manifestaciji „Dani đurđevka“u mestu Stančevo, a početkom avgusta kod svojih dugogodišnjih prijatelja u selu Duboka kod Jagodine i na „Ilindanskom saboru“.

Folkloraši su 9. avgusta učestvovali na Festivalu rumunske muzike i folklora, koji je održan u Kuštilju kod Vršca; dva dana kasnije u selu Rajkinac kod Jagodine, na Saboru folklora „Trnova Petka“, a nakon pet dana i na otvaranju manifestacije „Letnji dani Alibunara“.

„Banatski vez“ je u subotu, 17. avgusta, održao celovečernji koncert sa sva tri ansambla u okviru manifestacije „Kovinsko kulturno leto“.

Predsednica ovog KUD-a Dragana Pendić ističe da je leto proteklo nikad radnije.

– Počelo je tako što smo ugostili Australijanca Gorana, koji je naše gore list i ovde nam je doveo ansamble iz Sidneja i Melburna; nastavilo se gostovanjem u Brčkom, a važni su nam i događaji u Kovinu i Kuštilju. Mahom nas je predstavljao prvi ansambl, s raznolikim reportoarom – od Vranjskog polja preko Šopskih, Vlaških i Rumunskih igara do kola iz Šumadije i naravno iz Banata. Reprezentativna nam je makedonska koreografija „Sedenka“, koja je veoma zahtevna. Sve u svemu, vredno radimo sa oko sto članova raspoređenih u tri igračke grupe – najmlađi, pripremni i prvi ansambl  – navodi Dragana Pendić.

(Pančevac/J. Filipović)

Dolovo: KUD „Banatski vez“ održao koncert s gostima iz Australije

DOLOVO: KUD „Banatski vez“ održao prolećni koncert, a od gošće iz Duboke dobio slikarski rad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.