LEVIČAR LUIS INJASIO LULA DA SILVA PONOVO PREDSEDNIK BRAZILA Nakon korupcijskog skandala i zatvora pobedio aktuelnog predsednika Bolsonara!

08:49

31.10.2022

Podeli vest:

Foto>: printscreen/yt: Lula

Bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva je novi predsednik te države, objavljeno je na sajtu Vrhovnog izbornog suda.

Brazilska izborna administracija saopštila je da je Luiz Inacio Lula da Silva iz levičarske Radničke stranke pobedio sadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara i postao novi predsednik zemlje.

Posle 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2%. Izborni organi su saopštili da je da Silvina pobeda matematički sigurna.

 

Da Silva, bivši predsednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer ga je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućilo da učestvuje na izborima te godine i utro put pobedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj politici krajnje desnice.

U prvom krugu izbora, koji je održan 2. oktobra, da Silva je dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro 43,2 odsto. Da Silva je izabran za predsednika Brazila 2002, a drugi mandat je osvojio 2006. godine.

(Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.