Dogovor Putina i Erdogana: Besplatno žito za siromašne zemlje

10:32

04.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

 

Turska i Rusija dogovorile su se da besplatno isporučuju hranu siromašnim zemljama, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Tokom razgovora sa Vladimirom Putinom dogovorili smo se da besplatno isporučujemo žito siromašnim zemljama. Složili smo se da Afrika treba da ima koristi od crnomorskog koridora za izvoz žita. Osiguraćemo da brodovi sa žitom dođu do zemalja koje su trenutno pogođene teškom prehrambenom krizom i glađu“, rekao je turski lider.

Takođe je konstatovao da Zapad drži lekcije ostatku sveta o humanosti, iako sam ignoriše probleme gladi u Africi.
„Patnje miliona ljudi se ignorišu. Bol svake nevine osobe koja umire u Africi, posebno u Somaliji, nemajući pristup kori hleba slama nam srca. Nažalost, ne ulažu se nikakvi napori da se okončaju te tragedije koje dovode do smrti milione ljudi. Sramotno je što zapadne zemlje, koje drže ostatku sveta lekcije o humanosti, ostaju ravnodušne na tu tragediju“, istakao je Erdogan.

Turski lider namerava da pokrene pitanje snabdevanja afričkih zemalja hranom i na predstojećem samitu G20 na Baliju.
Putin je ranije rekao da Zapad izvozi većinu ukrajinskog žita u svoje zemlje, a ne u siromašne afričke zemlje. Takođe je istakao da je Moskva spremna da besplatno isporuči žito siromašnim zemljama, koje im je namenjeno u okviru prehrambenog sporazuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.