KONSTITUTIVNA SEDNICA NOVOG CRKVENO-NARODNOG SABORA Predstavnici Episkopije Dakija Feliks u Bukureštu

10:04

07.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

U Patrijaršijskom dvoru Rumunske pravoslavne crkve u Bukureštu u četvrtak, 29. septembra, održana je konstitutivna sednica novog Crkveno-narodnog sabora za 2022–2026. godinu, kojoj su prisustvovali arhijereji RPC s Njegovom svetošću patrijarhom Danijelom na čelu i klerikalni i svetovni predstavnici episkopija u okviru Rumunske pravoslavne patrijaršije. Uz to, episkop Dakije Feliks, preosvećeni otac Jeronim, sastao se u Vršcu sa episkopom Eparhije banatske Nikanorom.

Sastanku u Bukureštu predsedavao je Njegova svetost patrijarh Danijel, sa osnovnim ciljem osnivanja Sabora i potvrđivanja mandata poslanika koji predstavljaju episkopije u okviru Rumunske pravoslavne crkve, koje se nalaze kako na teritoriji Rumunije, tako i van njenih granica, u istorijskim zajednicama oko države matice i u dijaspori.

Predstavnici episkopije na Saboru

Eparhiju Dakija Feliks, pored Njegovog preosveštenstva oca Jeronima, episkopa Dakije Feliks, predstavljali su vikar dr Emanuel Tapalaga, iz redova sveštenstva, i prof. dr Mirča Maran i Zaviša Žurž, iz redova svetovnih poslanika. Naime, svaku eparhiju u okviru RPC na Crkveno-narodnom saboru, pored arhijereja, predstavljaju i predstavnik sveštenstva i dva svetovnjaka. Mandat poslanika traje četiri godine.
Nakon svečane službe Te Deuma, koju je obavio Nj. pr. Jeronim, episkop Dakije Feliks, Crkveno-narodni sabor otvorio je Njegova svetost patrijarh Danijel, kao predsednik, koji je pozdravio prisustvo sveštenstva i laika i dao neke opšte informacije o radu Skupštine. Zatim su formirane komisije za potvrđivanje mandata laičkih i svešteničkih poslanika, nakon čega su se članovi komisije povukli u posebne sekcije. Poslanici Eparhije Dakija Feliks, u čijem sastavu su pravoslavni Rumuni iz Srbije, raspoređeni su u odeljenje br. 7, u komisiju za verifikaciju mandata poslanika Eparhije Muntenije i Dobrudže, u kojoj je poslanik dr Mirča Maran ovom prilikom dobio i ulogu izvestioca ove sekcije pred Crkveno-narodnim saborom. Nakon izveštavanja svih sekcija konstituisan je Crkveno-narodni sabor, a Njegova svetost patrijarh Danijel je u nastavku dao korisne informacije i pojašnjenja u vezi s radom Sabora, nakon čega je sednica završena.

Foto: Privatna arhiva

Veoma je značajno to što su predstavnici Eparhije Dakija Feliks uzeli aktivno učešće u radu konstitutivne sednice novog Crkveno-narodnog sabora, na korist vernika naše eparhije i cele Rumunske pravoslavne crkve.

Susret dvojice banatskih episkopa

Prvi put od ustoličenja episkopa Dakije Feliks preosvećeni otac Jeronim, episkop Dakije Feliks, sastao se s preosvećenim ocem Nikanorom, episkopom banatskim. Sastanak je održan u Vršcu 24. avgusta ove godine. Tokom susreta, koji je trajao oko 90 minuta, dvojica sveštenoslužitelja su razgovarala o aktuelnim temama koje se tiču savremenog sveta i složenim izazovima s kojima se trenutno suočavaju pravoslavne crkve čiji su deo. Oba jerarha su izrazila želju za dobrim odnosima i dobrom i bratskom međucrkvenom saradnjom, na svim poljima. U tom smislu, afirmisana je dostupnost prevazilaženja bilo kakvih razlika i time je nagovešten novi period u našoj crkvenoj istoriji, bez nerešivih problema.
Sastanak je protekao u veoma srdačnoj atmosferi, a oba jerarha su ostala trajno otvorena za dijalog i saradnju. U delegaciji koju je predvodio Njegovo preosveštenstvo Jeronim, episkop Dakije Feliks, bili su Emanuel Tapalaga, vikar za Vojvodinu pri Eparhiji Dakija Feliks, i arhimandrit Makarije, eklisijarh rumunske episkopske katedrale u Vršcu.
Adrijana Petroj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.