NA GRADSKOJ IZBORNOJ KONFERENCIJI SPS Dačić: Srbija je vekovima na prelazu sa Istoka na Zapad i obrnuto

11:45

21.11.2022

Podeli vest:

Foto: Milan Šupica

Socijalistička partija Srbije imala je prošlog vikenda lokalnu izbornu konferenciju u Pančevu, na kojoj je za predsednika Gradskog odbora SPS-a izabran Dejan Backović. Prisustvovali su joj zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik SPS-a i predsednik vojvođanskog odbora SPS-a Dušan Bajatović.
Odmah po dolasku u naš grad odgovarali su na pitanja novinara.

Selektivni pristup i pritisci

Upitan za razlog posete Pančevu Dačić je rekao sledeće:
– Danas je ovde izborna konferencija u okviru naših pretkongresnih aktivnosti, odnosno pred kongres Socijalističke partije Srbije 17. decembra, a u skladu s tim u svim našim opštinskim, gradskim, pokrajinskim organizacijama sprovode se izbori, tako da današnja konferencija u Pančevu predstavlja završetak izbornih aktivnosti u gradu i tim povodom smo ovde. Generalno, Socijalistička partija Srbije se priprema u organizacionom, programskom i u kadrovskom smislu za nove političke aktivnosti koje nas čekaju.
Kako je objasnio, kongres je redovan, sprovodi se na svake četiri godine, „ali takva je politička situacija da nikada ne znate kada će biti neko novo političko iskušenje”.
– Spremamo se za lokalne i pokrajinske izbore 2024, a uskoro će biti i novi parlamentarni izbori, tako da je naš zadatak da iskoristimo taj pozitivni trenutak koji se dešava unutar naših organizacija i da napravimo korak dalje. Mi moramo da razvijamo našu stranku i da je prilagođavamo vremenu u kome živimo i da otvorimo vrata i za nove generacije ljudi. Imamo i mnogo veći prostor za žene, ne samo zbog zakona koji to propisuju, nego smatramo da je to naša politička obaveza i da je dobro za stranku. Uz to, mislim da su žene bile mnogo vernije partiji nego muškarci. Ovo je jedan lep trenutak – kazao je predsednik SPS-a.

Foto: Milan Šupica

S obzirom na njegovo ministarsko mesto – ministar je spoljnih poslova države, Dačić je zamoljen i da prokomentariše spoljnopolitičku situaciju i trenutne okolnosti u regionu i svetu.
– Spoljnopolitički trenutak države je uvek u vezi s geostrateškim okolnostima u svetu. Srbija je vekovima unazad bila na prelazu sa Istoka na Zapad i obrnuto, a to se događa i danas. Događaji u Ukrajini i oko nje imaju refleksije i na Srbiju, a naročito na pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta kao principa. Suočeni smo sa selektivnim pristupom i pritiscima; predstavnici zemalja koje su priznale Kosovo kažu da je to slučaj za sebe. Postoje pritisci da se pitanje Kosova reši, ali na način koji nama nije prihvatljiv, jer urušava naš integritet. Svi ti predlozi koji polaze od toga da je Kosovo nezavisno nama su neprihvatljivi. U tom pogledu jako je važno da Srbija ima političku stabilnost i jedinstvo – naglasio je Dačić.
On je zaključio da je Socijalistička partija Srbije uvek deo političkog jedinstva i stabilnosti.

Novi investicioni ciklus

Dušan Bajatović je rekao da je ideja da stranački vrh podrži pančevačku organizaciju i da joj pomogne da se uključi u „političku utakmicu koja je pred nama”. Dodao je:
– Ne mislim samo na izbore, već i na probleme koji su danas otvoreni i u regionu i u Srbiji. Socijalistička partija Srbije zajedno sa Srpskom naprednom strankom nosi političku odgovornost za sve ono što se dešava u državi, i jednostavno zajedničkim snagama treba da održimo taj nacionalni blok koji će biti izložen i unutrašnjim i spoljnim pritiscima. Sad doživljavamo posledice onoga što se dešava u Ukrajini. Videli smo rast kamatnih stopa i možemo da očekujemo recesiju i inflaciju na Zapadu, mislim pre svega u Evropi. To će se sigurno odraziti i na nas, na investicije i cenu kapitala, pa u tom smislu mi isto ovde moramo da se pripremimo da ostanemo na nivou standarda koji smo dostigli i da, ako je moguće, održavamo visok nivo penzija i da idemo dalje u investicioni ciklus. Tu mislim pre svega na nove strane investicije: mi očito imamo deficit u razmeni sa inostranstvom i to utiče na našu unutrašnju ekonomsku i političku scenu.

Foto: Milan Šupica

Prvi čovek pokrajinskih socijalista podvukao je da je dobro što je opozicija u Narodnoj skupštini, da je političkim organizacijama u poslaničkim klupama i mesto, te da će stabilna vladajuća većina održavati političku sigurnost u Srbiji, što je, prema njegovim rečima, veoma važno. Bajatović je na kraju kazao da je sigurno da se vodi računa o nacionalnim pitanjima, što su u ovom trenutku pokušaj revizije Dejtonskog sporazuma u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i „naravno, politička agresija na Srbiju da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, što mi ne možemo i nećemo da uradimo”.
Na izbornoj konferenciji je, pored izbora Dejana Backovića za prvog čoveka pančevačkih socijalista, odlučeno ko će biti delegati iz Pančeva na izbornom kongresu stranke u Beogradu i na pokrajinskoj izbornoj konferenciji. Takođe, predloženi su kandidati za članove Glavnog i Pokrajinskog odbora stranke.

S.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.