PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA NEMANJE ROTARA: „Minotaur” – roman o decenijama koje su pojeli skakavci

09:57

22.11.2022

Podeli vest:

Foto: Promo

 

„Nakon osam godina ćutanja Nemanja Rotar se vraća na književnu scenu donoseći napeti politički triler” – ovako otprilike glasi najava za novi roman našeg sugrađanina, pod nazivom „Minotaur”.
Promocija ove knjige, koju je nedavno objavio „Arhipelag”, održana je u dvorani Kulturnog centra.
Pored autora, o knjizi je govorila Snežana Milojević, doktor filoloških nauka, a odlomke iz romana čitao je dramski umetnik Saša Đurašević.
– Svi smo pogledali trejler koji o novom romanu Nemanje Rotara govori kao o političkom trileru. Na pitanje da li bi po ovom romanu mogao da se snimi uzbudljiv, ali i katartičan film, ukoliko biste mene pitali – odgovorila bih pozitivno, zato što je narativno tkivo takvo. U narativnom tkivu odvija se upravo film o životu sadašnjem i životu prošlom Siniše Denića, pisca u egzilu, i Igora Bojovića, novinara žute štampe. Njih dvojica pripadaju političkim stranama koje su suprotstavljene i bili su „u igri” našoj generaciji presudne 2000. godine. Kada se posle dvadeset godina sretnu u novom romanu Nemanje Rotara, u tom strasnom dijalogu političkih oponenata, vidi se veliki nesklad između reči i dela, između ideje i njene manifestacije, između života, onog pravog sa smislom, i života u limbu, kada se čoveku čini da je još uvek živ, a zapravo je suštinski već otišao na neku drugu stranu – rekla je Snežana Milojević.

Ko je Minotaur

Budući da se ključni deo romana odvija na ostrvu i da se roman zove „Minotaur”, čitalac će, dodala je Snežana Milojević, „teško odoleti piščevoj intenciji koja presuponira da je taj bivši režimski pisac Siniša Denić u egzilu Rotarova reinterpretacija starogrčkog mita”.
– Kako bi nas ipak doveo u dilemu da li smo to dobro procenili od samog starta, Rotar u radnju uvodi kriminalca iz devedesetih koji je primitivan, surov, neobrazovan, jednom reči uporan u nameri da izravna stare račune, kao i čoveka iz Državne bezbednosti Sikimića, koji kao čovek iz senke gospodari ne samo životom već i smrću svih tih ljudi. Iako navedeno predstavlja osnovne narativne tokove ovog Rotarovog dela, roman zapravo progovara o mnogim stvarima: o životu kao takvom, da se filozofski izrazim. Na mnogo toga svakodnevnog, ali i htonskog ukazuje u ovom romanu Nemanja Rotar, odnosno njegov junak koji je svestan da svet u aktuelnom trenutku funkcioniše kao globalno selo, ali i činjenice da je selo ipak selo, pa bilo ono elektronsko ili stvarno – dodala je Snežana Milojević.

Raskrstio s politikom

Autor je na promociji podsetio da je tačno tri decenije ranije, upravo u foajeu Kulturnog centra, imao promociju svoje prve zbirke poezije „Početak sna”, istakavši da je nakon ovog novog romana definitivno „raskrstio sa politikom i u profesionalnom i u literarnom smislu”.
Rotar je otkrio i da najava koja roman karakteriše kao politički triler nije sasvim tačna, već da je takvom karakterizacijom želeo da čitaoca privuče knjizi, budući da je, kako je objasnio, u današnje vreme „građevina ozbiljne literature ozbiljno poljuljana”, te da kvalitetni pisci nemaju načina da dopru do publike.
– Danas je pozicija pisca koji bi želeo da stvara u onom tradicionalnom smislu vrlo problematična. Više nemate polje gde možete na bilo koji način da utičete ozbiljnom književnošću, ozbiljnim razmišljanjem, esejistikom. Kritički govor je potpuno iščezao iz glava ljudi. Sada čak i u Evropi, koja je poslednji i jedini kontinent gde se govorilo o kulturi, gde postoje ministarstva kulture, gde se negovala ozbiljna umetnost i gde se o njoj institucionalno promišljalo, publika koja je dovoljno edukovana da prati određene sadržaje stari, a ne zanavlja se, što znači da ona biološki iščezava – dodao je pisac.

Radnja romana

Posle nekoliko istorijskih romana i romansirane biografije Miroslava Antića, Rotar se okrenuo pripovedanju o iskustvu neposredne stvarnosti srpskog društva od devedesetih godina, preko čitavog vremena tranzicije, do naših dana.
Novinar poznatog beogradskog tabloida Igor Bojović dobija zadatak da pronađe Sinišu Denića, pisca koji godinama živi na Kritu, gde se povukao posle političkih promena 2000. godine. Potraga za Denićem odvodi Igora Bojovića na Krit, što pokreće lanac zločina, nesvakidašnjih susreta i brutalnih saznanja o istoriji koja još traje…
„Ispunjen napetošću koja je karakteristična za krimi romane, dramatičnim preokretima i ljubavnim zapletima, roman Nemanje Rotara ’Minotaur’ je uzbudljiva priča o decenijama koje su pojeli skakavci”, navodi izdavač.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.