DANAS JE SVETA VARVARA: Jednu stvar bi obavezno trebalo da uradite

11:40

16.12.2022

Podeli vest:

Printscreen/YT/

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svete Varvare, a premda ovo nije zapovedan crkveni praznik, odnosno crveno slovo, u narodu je za isti vezan veoma lep običaj.

Sveta Varvara, poznata kao i Sveta Barbara. živela je u trećem veku u vreme rimskog cara Maksimijana i danas je svetiteljka koju poštuju obe crkve – i katolička i pravoslavna.

Iako nije crveno slovo, u narodu je dan svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu.

Naime, veruje se da božićnu pšenicu treba posejati upravo sutra, 17. decembra na dan Svete Varvare, kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna.

Još je običaja prisutno na dan ove svetitljke, koju mali broj prorodica u Srbiji obeležava čak i kao krsnu slavu, a svi oni prisutni su od davnina.

https://www.youtube.com/watch?v=TYP70oqHzBY

Pored toga što se danas valja posejati pšenica postoji tradicija se da se kuva žito, odnosno varica, koje se potom jede i sutradan, odnosno na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i savica.

Naši stari smatrali su i da od danas dan počinje da raste, a noći su sve kraće… Tako do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste.

Takođe, veruje se da od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja, ne treba o tome nikome govoriti, niti treba snove tumačiti.

Ako ne stignete danas da posejete božićnu pšenicu, druga prilika za to je 19. decembar – Sveti Nikola.

A evo i detaljnog uputstva za to:

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, stavite zemlju, pa na nju u jednom redu poređajte pšenicu koja je stajala u vodi preko noći. Ostavite do ivice bar jedan centimetar, jer će se pšenica nicanjem raširiti, pa zrna prekrijte sa još malo zemlje. Pšenicu u posudu možete staviti i bez zemlje, samo je rasporedite po dnu da ga sasvim prekrije. U sredinu možete umetnuti rakijsku čašicu kako bi ostao prostor za sveću. Božićno žito držite pored prozora, ali ne blizu radijatora, i svakodnevno ga blago prskajte vodom nekoliko puta.

Bez obzira na to da li ćete se odlučiti da posejete žito na jedan ili drugi praznik, važno je da do Božića žito bude bujno i zeleno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.