POSLEDNJI ROK Zahtev za penziju do 30. decembra

09:43

22.12.2022

Podeli vest:

pixabay

 

Svi oni koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju u ovoj, 2022. godini imaju obavezu da najkasnije do petka, 30. decembra, prekinu radni odnos. Tada je i poslednji rok za podnošenje zahteva za penzionisanje na šalterima penzijskog fonda. Ukoliko, međutim, budući penzioner (osiguranik) podnosi zahtev za ostvarivanje prava na penziju poštom, preporučeno ili elektronski preko e-šaltera, može to učiniti i 31. decembra i u tom slučaju je poslednji rok za prestanak radnog odnosa 30. decembar, podsećaju u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Ako zakasni i probije zakonski rok, i podnese zahtev u prvih nekoliko dana naredne godine, primenjivaće se uslovi za penzionisanje koji važe za tu godinu – 2023.
Pravo da do kraja godine podnesu zahtev za starosnu penziju imaju žene s navršene 63 godine i četiri meseca života i 15 godina staža osiguranja. U 2023. će morati da budu dva meseca starije i da imaju 63 godine i šest meseci života. U prevremenu starosnu penziju mogu muškarci s navršenih 59 godina i šest meseci života i 40 godina staža osiguranja. U narednoj, 2023. biće im potrebno 60 godina života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.