KAKO DA SEBI PRODUŽITE ROK TRAJANJA: Doktor Lundberg (90) otkriva savete za DUBOKU STAROST! Evo šta treba da radite i postaćete stogodišnjak!

12:47

09.01.2023

Podeli vest:

Printscreen/YT

Kako doživeti duboku starost, bez velikih zdravstvenih problema, savetuje dr Džordž D. Lundberg, koji uskoro puni 90 godina.

Kao suprug, otac i deda, ali i novinar verovatno najviše brinem o kvalitetu života. Kao lekar i sudski patolog, mnogo mi je stalo do dužine života i kvaliteta smrti, objašnjava dr Džordž D. Lunberg za Medscape.

Kaže da je malo prekasno da izaberete da živite život predaka koji nisu umrli prirodnom smrću u mladom ili srednjem dobu, ali da postoje načini da sebi produžite „rok trajanja“ na kvalitetan način.

Dr Lunberg smatra da nikada ne treba da udišite duvanski dim, a da ujedno treba da održavate indeks telesne mase u okviru „zdravog opsega“ koristeći različite alate.

„Održavajte krvni pritisak u ’zdravom opsegu’ sa lekovima ili bez njih i nizak broj otkucaja srca u mirovanju i verovatno ćete doživeti duboku starost. Samo te akcije mogu biti dovoljne da produžite život“.

Svako od nas, poručuje doktor, zaista može uspešno da kontroliše svoj kvalitet života, samu dužinu života i parametre umiranja.

Pixabay

Na putu da polako i lepo „sazremo“ ove stvari mogu da budu odlučujuće kod mnogih pojedinaca i situacija, a postoje, kaže, čvrsti dokazi koji podržavaju većinu njegih tvrdnji.

Evo šta još treba da radite i postaćete stogodišnjak:

Ne konzumirajte šećer, dodat u domaće ili restoranske obroke, u bezalkoholna pića, voćne sokove, peciva, deserte ili prerađenu hranu. Jedite integralne žitarice, uključujući mekinje. Konzumirajte nadzemno, lisnato povrće, malo korenastog povrća, orašaste plodove i kikiriki, ali i bobičasto voće i unosite dodatna vlakana.

Dnevno unosite suplement magnezijuma, a možda i vitamine K2, C i D.
Ne brinite o konzumiranju životinjskih i biljnih masti (bez trans masti), uključujući mleko, sir, meso, živinu, morske plodove i jaja. Uživajte u ovim namirnicama, ali umereno.

Dva bogata obroka dnevno, bez grickanja između obroka, najbolji je izbor ako želite da sačuvate zdravlje i doživite duboku starost.

Možete da popijete neko alkoholno piće, ali ne pre 17 sati, ili ih nemojte uopšte piti.
Nikada, ali nikada ne koristite „uličnu drogu“. Nemojte koristiti prirodne ili sintetičke opioide za bilo šta osim za kratkotrajno ublažavanje jakog bola ili bola uznapredovalog raka. U takvim situacijama koristite sve što vam je potrebno.

DR PERIŠIĆ OTKRIO TREBA DA JEDEMO POSLE SLAVLJA I KAKO DA ORGANIZAM PRIPREMIMO ZA BOŽIĆ? Ova hrana je ODLIČNA za oporavak

(Pančevac/StilKurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.