ŠEST RUDARA U ŠTAVALJU OTROVALI SE GASOM Dr Milićević: Nijedan pacijent nije životno ugrožen! Evo šta se dešavalo u jami i kako su se rudari spasli

12:33

11.01.2023

Podeli vest:

RINA

U sjenički Dom zdravlja jutros su se javila šestorica rudara rudnika „Štavalj“, sa simptomima trovanja gasom, objavio je danas radio Sto plus.

Direktor te zdravstvene ustanove Altan Hamidović rekao je da su trojica rudara, nakon ukazane pomoći, puštena na kućno lečenje.

„Ostali su upućeni u Opštu bolnicu u Užicu, od kojih je jedan u teškom zdravstvenom stanju. Sumnja se da su se otrovali ugljen-monoksidom“, izjavio je Hamidović.

On je naveo da je pacijent koji je primljen u teškom stanju, sada stabilno, kao i da je on rekao da je osetio gušenje:

– Rekao je da je osetio gušenje, pomućenje svesti i da je pao. Ostali rudari su bili pribrani, neki su počeli da povraćaju. Oni su izneli kolegu koji je pao i javili se Hitnoj službi DZ Sjenice koja je odreagovala brzo i blagovremeno.

Dr Ivana Milićević, zamenica direktora Opšte bolnice Užice izjavila je za Kurir da nijedan pacijent nije životno ugrožen, da će dvojica ostati na posmatranju najmanje naredna 24 sata, dok će treći sa težim simptomima biti zadržan u centralnoj intenzivnoj nezi.

– Tri pacijenta sa simptomima trovanja, ne znamo kojim gasom, starosti 27, 32 i 38 godina, dovezena su iz Sjenice u našu bolnicu. Sve vreme transporta bili su stabilni. Po prijemu su ih pogledali anesteziolog i internista, dvojica sa lakšim simptomima su dobro, ali smo ih ipak zadržali na opservaciji, koja će biti nnajmanje 24 sata. Treći je došao sa malo težim simptomima, imao je gušenje i vrtoglavicu i zadržan je centralnoj intenzivnoj nezi. On je hemodinamski stabilan, stabilnih vitalnih parametara, nije životno ugrožen – kazala je za Kurir dr Milićević.

Do incidenta je, prema nezvaničnim saznanjima, došlo rano jutros u jednoj od novih jama, a kako se sve tačno desilo još uvek nije poznato.

Proizvodnja u tom delu rudnika je obustavljena.

Direktor rudnika Štavalj Mersud Turković rekao je da se trovanje dogodilo u novom hodniku jame i da je uzrok najverovatnije nedovoljno provetravanje jamskih prostorija.

Dodao je da je treća smena rudara izašla iz iste prostorije bez znakova trovanja.

NEPROMIŠLJENO SU UŠLI U NEPROVETRENU PROSTORIJU Direktor rudnika Štavalj otkriva detalje nesreće! Trebalo je da sačekaju sat vremena

(Pančevac/Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.