EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE 45 žena godišnje oboli, a 20 umre u Južnom Banatu

14:12

17.01.2023

Podeli vest:

Pixabay

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija svake godine aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Kancelarija za skrining raka zajedno sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, obeležiće ovu nedelju organizovanjem različitih edukativno-promotivnih aktivnosti.

Promo / Printscreen/ZZJZ Pančevo

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Upravo tako glasi i slogan 17. kampanje: „RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI”.

Tokom 2020. godine registrovano je 1087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove maligne lokalizacije,pokazuju podaci Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Prema tim podacima, sa stopom obolevanja od 26,3 na 100.000 žena, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

Na osnovu poslednjih publikovanih podataka Instituta za javno zdravlje Srbije Južnobanatski okrug se u 2020. godini nalazio među okruzima sa srednjom stopom i obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Printscreen/ZZJZ Pančevo

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice se 2021. godine u Južnobanatskom okrugu nalazio na petom mestu u obolevanju i četvrtom mestu u umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 45 žena oboli i 20 umre od ove bolesti.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65. godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34. godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 30-40. godine života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

(Pančevac)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.