FOTOGRAFIJE RAJKA KARIŠIĆA U KULTURNOM CENTRU DO 1. MARTA: Otvaranje izložbe POGLEDI ISPOD OBLAKA večeras u 19 sati

09:52

13.02.2023

Podeli vest:

Pančevac

Fotografije Rajka R. Karišića biće izložene u foajeu Kulturnog centra Pančeva do 1. marta. 

Izložbu pod nazivom „Pogledi ispod oblaka, kad priroda slika” biće svečano otovrena večeras u 19 sati.

Fotografije su snimljene malom bespilotnom letilicom – dronom na teritoriji Vojvodine i Srbije. Karakteristične su jer su snimljene pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ravan snimanja.

Rajka R. Karišić rođen je 5. novembra 1952. godine u Bačkom Dobrom Polju u opštini Vrbas. Diplomirao je na Termoenergetskom odseku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Fotografijom je počeo da se bavi 1973. godine, u Foto kino klubu „Mašinac” na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Do sada je imao preko 140 samostalnih izložbi, uz učešće na preko dve stotine likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu.
Član je Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Vrbasa, kao i Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, Udruženja novinara Srbije, Udruženja umetnika železnice Srbije i Umetničkog bratstva manastira Dobrun. Bio je član Upravnog odbora Etnografskog muzeja u Beogradu 2013-2014. godine. Član Suda časti ULUPUDS-a u dva mandata, član Suda časti UPIDIV-a, redavan član Matice srpske u Novom Sadu…

Do sada realizovao 144 autorske fotomonografije i knjige za druge umetnike i 29 minimonografija manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve.

Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio je više desetina nagrada i priznanja.

Tokom 49 godina kontinualnog bavljenja fotografijom donirao je preko 800 opremljenih fotografija manastirima Hilandar, Studenica, Bođani, Velika Remeta, zatim Opštoj bolnici i Domu zdravlja „Veljko Vlahović” u Vrbasu, Akademskom horu „Glinka” iz Sankt Petersburga i Gimanziji „Žarko Zrenjanin” u Vrbasu povodom proslave 210 godina postojanja, kompletnu izložbu od 70 fotografija „Dobro došli kući” RTS-u, 10 fotografija na platnu Udruženju MULTIART iz Vrbasa, 30 fotografija na papiru Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”… 50 fotografija kao LEGAT Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Legat od 30 opremljenih fotografija manastira Hilandara Matici srpskoj u Novom Sadu…

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.