ODLAZAK KOSOVKE DEVOJKE: Preminula Slavica Popadić, učestvovala u borbama na Kosovu i u Hrvatskoj

16:29

10.03.2023

Podeli vest:

printscreen/youtube/KTV

Preminula je Slavica Popadić, ratni vojni invalid iz Kraljeva.

„Nažalost, napustila nas je Kosovka devojka 252. oklopne brigade. Večna slava, kevo“, stoji u objavi na društvenim mrežama.

Po Slavici (65) je inače snimljen istoimeni dokumentarni film „Slavica“.

Učestvovala je u borbama na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Teško je kada se samo jednom godišnje neko seti tih heroja koji su dali svoj život da bi odbranili otadžbinu. Treba da ih se sećamo svaki dan. Treba mladim ljudima da pričamo o tome da bi naučili kako se voli otadžbina i da bi bili spremni da za nju daju svoj život“, govorila je.

U jednoj od ispovesti ispričala je kako su junaci od svega 19, 20 godina izgubili živote za domovinu, ali i kako su je NATO avioni, suprotno Ženevskoj konvenciji, raketirali dok je previjala ranjene vojnike.

Mnogo je teško kada vidite ljude koje poznajete, vidite čoveka koga znate i samo par sati kasnije njega više nema. On je ostao bez glave i njegov rođeni brat je gledao kako to izgleda – pričala je tada Slavica, pa nastavila:

– Drugi oficir, pridodat našoj jedinici, je ostao bez donjeg dela vilice. Poklonio mi je šibicu koju čuvam i dan danas. Hteo je da se ubije, ja sam mu otela pištolj. U jednom trenutku sam shvatila da je to Munjić Saša, jedan potporučnik, nije imao vilicu, ždrelo je virilo… – prisetila se.

Sve je to, kaže, moralo da se preživi.

– Kada sam išla da izvlačim ranjene i mrtve, moj vozač je bio u jednom kanalu. Ranjen u leđa. Pokušala sam da ga previjem, nadletali su avioni, a ja sam se bacila na njega sa ogromnim znakom Crvenog krsta. Avioni su me raketirali i mitraljirali – ispričala je tada.

Pored rata na Kosovu učestvovala je i u ratu u Hrvatskoj.

(Pančevac/Kurir)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.