VAŽNA VEST ZA ŽENE: Pančevo dobija CENTAR za žrtve SEKSUALNOG NASILJA! Nalaziće se u Opštoj bolnici FOTO

13:24

14.03.2023

Podeli vest:

Pančevac

Pančevo će biti peti grad u Vojvodini koji će imati Centar za žrtve seksualnog nasilja. Ovaj  centra radiće pri Opštoj bolnici Pančevo, a tim povodom u Gradskoj upravi održan je sastanak kom su prisustvovali predstavnici svih institucija koje učestvuju u sistemu reagovanja na slučajeve seksualnog nasilja.

Pančevac

Andrijana Čović, projektna menadžerka u Agenciji Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji „UN Women”, napomenula je da ovakvi centri postoje u Novom Sadu, Kikindi, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, kao i da njihov rad koordiniše neprofitna, nevladina organizacija „Centar za podršku ženama” iz Kikinde.

U Vojvodini su ovi centri za žrtve seksualnog nasilja osnovani kao pilot centri još 2016. i 2017. godine. U okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza” nastavljamo da pružamo podršku centrima u Vojvodini. Proteklu godinu posvetili smo radu sa bolnicama koje nemaju osnovane centre, odnosno istraživali smo njihove kapacitete i radili na osnaživanju njihovih unutrašnjih resursa, kako bi bili spremni da rade sa ženama i devojčicama, žrtvama seksualnog nasilja i silovanja. Pančevačka bolnica jedna je od zdravstvenih ustanova koja je učestvovala u ovim aktivnostima i pokazala spremnost da radi na osnivanju Centra za žrtve seksualnog nasilja – rekla je Andrijana Čović.

Pančevac

Centar za žrtve seksualnog nasilja koji će raditi pri Opštoj bolnici Pančevo biće oformljen u najskorije vreme, rekao je direktor bolnice dr Slobodan Ovuka, navodeći da će on najverovatnije biti smešten u okviru Službe ginekologije, gde žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja, najčešće prvo i potraže pomoć, a kasnije će biti uključene i druge specijalnosti.

Opšta bolnica Pančevo je u okviru svog rada usmerena na lečenje žrtava nasilja žena i devojčica. Kao ginekolog sa više od tri decenije rada u ovoj bolnici bio sam nažalost svedok tih nemilih događanja i scena, koje su i danas naša svakodnevica, i svakako da pančevačka bolnica ima i obavezu i ogromnu želju da se aktivno uključi u osnivanje rada ovog centara. Zavisno do kakvih povreda dolazi, kod ovakvih slučajeva potrebno je uključiti i stručnjake iz drugih oblasti, ne samo ginekologe. Tu je važna i uloga psihijatara i psihologa, kod teško merljivih posledica po zdravlje tih žena. Bolnica je i do sada pružala pomoć ženama, neformalno, ali smo radili svakodnevno na umanjenju posledica. Kada je 2019. godine pokrenuta ideja o tome mi smo još uvek bili u rekonstrukciji, nakon toga se desila korona pandemija, pa je to malo usporilo otvaranje ovog Centra – rekao je dr Slobodan Ovuka.

Pančevac

Ovaj sastanak bio je, između ostalog posvećen razmeni ideja i iskustava svih institucija koje treba da učestvuju u radu Centra, a to su između ostalog, policija, tužilaštvo, sud, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, nevladine organizacije, kao i gradske uprave. Ispred uprave Grada Pančeva sastanku je prisustvovao Milenko Čučković, većnik za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Grad Pančevo kao odgovorna samouprava vodi računa o žrtvama porodičnog nasilja, tako da mi već 10 godina imamo dobru saradnju i osnovali smo Sigurnu kuću. Drago mi je što će se Pančevo naći među gradovima koji imaju ovakve centre, a Gradska uprava je tu da pomogne pri njegovom radu, jer nasilja je, svi smo svedoci, u današnje vreme nažalost mnogo – rekao je Milenko Čučković.

Na poziv „UN Women” Crveni krst Pančevo našao se u ulozi podrške u organizaciji, koordinaciji i pripremi ovog važnog koraka za naš grad, rekla je Milica Todorović, sekretarka ove humanitarne organizacije.

Jedna od uloga Crvenog krsta je da pomaže u humanitarnim delatnostima i za nas je velika čast da da budemo deo ovog tima i da učestvujemo u formiranju Centra za žrtve seksualnog nasilja. To je jedan važan korak. Grad Pančevo je već duži niz godina u procesu rodne ravnopravnosti pruža veliku podršku ženama svih kategorija, marginalizovanih grupa. Na tome se istrajno radi, velika podrška Grada je u svim sferama kada su žene u pitanju, kada je rodna ravnopravnost u pitanju, nasilje i sprečavanje nasilja. Sve ovo što danas činimo je početak buduće saradnje svih predstavnika koji bi trebalo da se nalaze u procesu zbrinjavanja, sprečavanja, podrške svake vrste, psiho-socijalne, zdravstvene, mentalne, i svake druge vrste podrške ženama koje su preživele seksualno nasilje, rekla je Milica Todorović.

Pančevac

Inače, projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III faza” realizuju agencije Ujedinjenih nacija (UNDP, UN Women, UNFPA, UNICEF) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a podržava Vlada Švedske. Usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

U centrima kakav će uskoro dobiti i Pančevo žrtvama se pružaju sve potrebne usluge – obavljaju pregledi i sprovodi prikupljanje materijalnih tragova nasilja.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.