PREDSEDNIK VUČIĆ SA ANTONIJEM TAJANIJEM: Italijanski privrednici su dobrodošli u našu zemlju!

11:10

21.03.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati „Srbija“ sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem.

Obraćanje predsednika Vučića na forumu

– Zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu. Ponosan sam na činjenicu da smo stvorili povoljan ambijent za privrednike. Razmena sa Italijom iznosi oko 4,6 milijardi evra. Za nas je Italija i iskreni prijatelj, na nju smo uvek mogli da računamo. Italija nikada nije bila među zemljama koje su vršile teške pritiske na Srbiju. Italijanski preduzetnici su dobro došli u našu zemlju. Mi nudimo sigurnost jednog sistema, mi nismo 10 godina menjali poreze, 10 godina naša valuta je stabilna i nikakvih problema nemamo. Dve od tri najveće banke u Srbiji jesu italijanske. Ponosan sam na činjenicu da imamo dobro stanje javnih finansija. Srbija je uspela u prethodne tri godine da privuče 63 posto direktnih stranih investicija.

– Što se tiče infrastrukture, imamo dobru digitalnu infrastrukturu. Što se tiče putne, železničke infrastrukture, napredujemo, gradimo. Što se tiče odnosa, italijanske politike prema zapadnom Balkanu, ovde grade ogromne simpatije prema Italiji. Italijanski preduzetnici ovde mogu da se osećaju kao kod kuće. Kada sam bio u poseti severu Italije, video sam šta znače prave porodične kompanije, želeo bih da imamo takvih što je moguće više iz Italije. Znamo i da su vrata Italije za naše investitore otvorena. Gospodine Tajani, znamo da uvek razmišljate o bezbednosti Balkana.

– Sledeće godine ćemo da analiziramo u Trstu rezulate koje smo postigli. Mi ćemo kao država dati sve od sebe da vaš biznis pomognemo. Znajte da uvek možete na srpsku državu da računate. Mi znamo da uvek možemo da računamo na vašu pouzdanost i prijateljstvo – kazao je predsednik Vučić i pozvao je italijansku premijerku Đorđu Meloni da dođe u Srbiju.

Forum za saradnju Srbije i Italije – obratio se Antonije Tajani

Dvojica zvaničnika, nakon sastanka, učestvuju na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, a zatim je u 11.30 planirano potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Na početku foruma obratio se Antonije Tajani.

– Italija želi da bude prisutnija na Srbiji, Balkanu. Počeli smo upravo od Srbije, velike i značajne balkanske zemlje, koja je kandidat za pristupanje EU. Balkan je deo Evrope, tu žive naši prijatelji sa kojima smo sarađivali i sarađujemo. Balkan ima strateški značaj. Najavili smo da će prvi biznis forum biti upravo ovde, u ovoj prijateljskoj zemlji. Drevni odnos želimo da negujemo i ojačamo. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na svemu što čini, zajedno sa vladom, da se očuva mir – istakao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uveren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

– Italija je druga najveća industrijska privreda u EU. Mi želimo da Srbija postane deo EU, da se kandidatura transformiše u članstvo u Uniji. Moj sagovornik je govorio o borbi protiv klimatskih promena. Moramo da sarađujemo i u tim fundamentalinim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu. Industrija i preduzeće je konkurentno samo ako ima mogućnost da se inovira – navodi Tajani.

Tajani je najavio otvaranje prvog sedišta italijanske agencije za osiguranje izvoznih kredita, koja podržava kreditiranje preduzeća koja žele da učestvuju na tržištu u inostranstvu.

– Ovo nije samo jedna prelepa manifestacija, već je deo samo jedne šire strategije. Mi želimo da podstaknemo i mlade koji žele da postanu preduzetnici. Organizovaćemo festival start ap preduzeća. Želim da najavim da smo spremni da organizujemo sledeće godine ovakav skup, u Trstu, gradu koji je najbliži Balkanu. Da naredne godine okupimo vas, ali i mnoge druge kolege. Potpisaćemo danas značajne sporazume. Zaista možemo da uradimo mnogo zajedno – dodaje on.

– Mi želimo da diskutujemo ne samo o problemima, već i omugućnostima i potencijalima koje Balkan nudi. Dragi predsedniče, zahvaljujem na gostoprimstvu. Verujem da je ova naša akcija započela vrlo dobro. Uveren sam da putovanje preduzetnika iz Italije neće da bude ni prvo ni poslednje. Želimo da upoznamo i srpske preduzetnike. Uveren sam da će predsednik Vučić i srpska vlada dati doprinos razvoju odnosa – kaže Tajani.

Dodao je da se u ponedeljak, na sastanku ministara u Briselu razgovaralo o situaciji na Balkanu, ali i o mogućnostima koje Balkan nudi Evropi.

Zahvalio se i italijanskim vojnicima na Kosovu i Metohiji koji su uvek garantovali nepovredivost srpskih manastira.

– To je još jedan dokaz našeg jedinstva prema srpskom narodu, jer je ispravno da se očuvaju hriščanski koreni koji su temelj našeg identiteta. Spremni smo za dijalog i verujem da srpski narod to razume – zaključio je Tajani.

Vučić razgovarao sa Tajanijem

Predsednik Vučić oglasio se, povodom posete Tajanija, na svom Instagram profilu:

– Ponosan sam i privilegovan što sam danas Vaš domaćin i što zajedno organizujemo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije. Hvala Vam na prijateljstvu ministre Tajani i ličnom angažmanu da tradicionalno dobre prijateljske i strateške partnerske odnose dve zemlje podignemo na još viši nivo.

 

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ SE SASTAO SA TAJANIJEM: Ponosan sam što zajedno organizujemo Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.