NEMANJA BOGDANOV O RADU KULTURNOG CENTRA PANČEVA: Zadovoljna publika inspiracija za inovativne kulturne programe FOTO

09:39

14.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

Kulturni centar Pančeva donosi nam najveći broj kulturnih i umetničkih programa, manifestacija i festivala. Aktivan je u likovnom, muzičkom i dečjem stvaralaštvu i izdavaštvu. Godišnje realizuje više od hiljadu sadržaja, prilagođenih svim uzrastima i interesovanjima. O svemu ovome razgovarali smo s Nemanjom Bogdanovim, direktorom ove ustanove.

Pančevac

Kako uspevate da osmislite i organizujete tako bogat program?
Kulturni centar Pančeva ima mali ali vredan i stručan tim, koji uigrano posluje već godinama. To je jedan od razloga našeg uspeha. Uz dobro vođstvo i organizaciju, kao i podršku Grada Pančeva, ali i drugih partnera, poput kompanije „Brose” i pokrovitelja – Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, uspevamo da održimo ne samo brojnost naših programa već i kvalitet. Da bi jedna velika mašinerija poput naše funkcionisala bez zastoja u radu, potrebna su kontinuirana ulaganja u tehniku, prostore i ljudstvo. Aktivno radimo na tome, zajedno s našim partnerima i pokroviteljima.

Pančevac

Odgovornost u rukovođenju ovako uglednom ustanovom je velika. Šta vas motiviše?
U Kulturni centar Pančeva došao sam kao kolega zadužen za organizacione poslove, tako da sam imao tu sjajnu mogućnost da upoznam članove i članice tima pre nego što sam izabran za direktora. Rukovodeće mesto u ovako uglednoj ustanovi kulture nosi svoje izazove i potrebno je dosta odricanja da biste bili uvek prisutni kad je potrebno. Trudim se da se prema svom radu, ali i timu, odnosim odgovorno, profesionalno i kolegijalno, a motiviše me publika koja je zadovoljna našim radom i programima.

Pančevac

Kulturni centar Pančeva može se pohvaliti velikom mrežom saradnika.
Dugačak je spisak ustanova i institucija u gradu, okolini, zemlji, ali i inostranstvu, i ne bih nikog posebno izdvajao. Sarađujemo s pozorištima, udruženjima, neformalnim umetničkim grupama, organizatorima manifestacija… Jednom rečju, sa svima s kojima se usaglasimo oko kvaliteta programa, kao i sa onima koji imaju šta da ponude publici, a potrebna im je naša tehnička, organizaciona ili druga potpora.

Milan Šupica

• Kako je uspostavljena saradnja s kompanijom „Brose”?
Imamo sreću da u Pančevu uspešno posluju internacionalne kompanije, spremne da ulažu u lokalnu zajednicu, mlade, kulturu i nauku. Kao najveća ustanova kulture u Pančevu, koja se trudi da tokom cele godine realizuje programe, primećeni smo od strane nadležnih u kompaniji „Brose” i tako je pre tri godine započeta naša veoma uspešna saradnja. U tome nam je pomogao i Grad Pančevo, sa svojim nastojanjima da u kulturu i kulturna davanja involvira lokalnu privredu.

Pančevac

Koliko je važna podrška lokalne zajednice u radu KCP-a?
Podrška lokalne zajednice je najvažnija kada je reč o radu javnih ustanova kulture, jer je smisao našeg postojanja da ponudimo publici kulturne i umetničke sadržaje koje voli, ali u isto vreme i da edukujemo novim, drugačijim sadržajima za koje naš organizacioni tim smatra da su vredni ponude.

Pančevac

Kako KCP pomaže u razvoju kulturne svesti među mladima?
Naš program nije koncipiran prevashodno za mlade, to je više u nadležnosti Doma omladine Pančevo, ali se kroz brojne programe bavimo edukacijom dece, najviše predškolaca i osnovaca. Imamo posebne nedeljne programe namenjene njima, poput pozorišnog matinea subotom, kao i pozorišne predstave u sopstvenoj produkciji i koprodukciji, poput „Akiko”, koja je doživela regionalni uspeh i na koju smo posebno ponosni. Istakao bih i Međunarodno bijenale umetničkog dečjeg izraza – BUDI.

Pančevac

Jubilarno deseto Bijenale biće održano od 15. maja do 15. juna, pod sloganom „Otključano nebo!”. Najmlađi će moći da učestvuju u više od sto različitih kulturnih i ekoloških događaja. Do kraja godine očekuju nas „Klasik fest”, letnji program i od jeseni „Ethno.com”, Džez festival i brojni važni program u Galeriji savremene umetnosti.

(Pančevac/Miroslava Cvejin-Galešev)

Ne propustite:

SARADNJA KOJA TRAJE Kompanija Brose i ove godine biće sponzor programa Kulturnog centra Pančeva, ali i 10. dečjeg bijenala Budi FOTO

KONCERT LJUBIČICA I OLGE PETROVIĆ ODUŠEVIO PANČEVCE, ALI I IZVOĐAČE: Presrećni smo što smo se vratili na scenu i što krećemo iz Pančeva! FOTO i VIDEO

KONCERT ORKESTRA FEJATA I NEBOJŠE SEJDIĆA ODUŠEVIO PANČEVCE U Kulturnom centru održan omaž muzičaru povodom dana Roma VIDEO

NEVERNE BEBE PRIREDILE PANČEVCIMA VEČE ZA PAMĆENJE: Pogledajte delić atmosfere u videu koji su članovi benda podelili VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.