TO JE SRAMOTAN VID ISTICANJA DA KOSOVO NE MORA NIŠTA DA SPROVODI Ivica Dačić o ukidanju viza za građane sa KiM

20:11

18.04.2023

Podeli vest:

printscreen/Pink Tv

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Strazburu, prilikom obeležavanja 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope, da je dosledno poštovanje međunarodnog prava najbolji i najbrži način za dolazak do stabilnosti i blagostanja u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je da je važno da se standardi Saveta Evrope primene i na teritoriji Kosova i Metohije.

Pre nešto manje od godinu iz Prištine u Strazbur stigla je aplikacija za članstvo u Savetu Evrope. I posle više pokušaja, to pitanje i dalje nije tačka na agendi sednice Komiteta ministara Saveta Evrope. Za sad. Šef srpske diplomatije, iza zatvorenih vrata sa predsedavajućom tog tela i ambasadorkom Islanda.

printscreen/Pink Tv

„Island trpi veliki pritisak. Mi smo izneli svoje mišljenje međutim da li će i koliko to biti uvaženo, pre svega od strane Nemačke, a oni se tu pozivaju i na zemlje-članice Kvinte videćemo u narednom periodu. Oni računaju da imaju obezbeđenu većinu, međutim veliki broj zemalja koji je priznao Kosovu smatraju da nije vreme da se razgovara o tome“, rekao je ministar Dačić.

Jedan od kriterijuma za članstvo je da pristanak daju države članice dvotrećinskom većinom. Istupanjem Rusije, računica je da 31 od 46 država glasa „za“ Kosovo u Savet Evrope. Iako delegaciji Srbije oklnosti ne idu na ruku, u Misiji podsećaju, procedura prijema može tajati do godinu, nekad i više. Na primer, Hrvatska je na prijem čekala šest godina.

„Uspeli smo da to ne bude tačka dnevnog reda ni za sutrašnji sastanak, međutim, šta će dalje da se dešava dosta je neizvesno. Postoji mogućnost da neko na početku sastanka predloži da se tačka doda na dnevni red. Prostom većinom može da se doda, ali ne može da se odluči o tački jer nacrt odluke nije distribuiran pred sastanak, samim tim tačka ne može da bude doneta. Ali postoje glasine da se traži da se zakaže vanredni sastanak komiteta ministara do kraja nedelje kako bi ta tačka mogla da bude uvrštena u dnevni red“, kaže ambasadorka misije Srbije pri SE Aleksandra Đurović.

Foto: printscreen/yt: Novo jutro

I dok se suočava sa izazovima, delegacija Srbije obeležava dve decenije od prijema zemlje u SE prvu posleratnu političku organizaciju Starog kontineta čiji je zadatak unapređenje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. Srbija je postala članica u okviru bivše državne Zajednice Srbije i Crne Gore, a po razlazu dve države 2006. članstvo je „nasledila“ po pravilu sukcesije.

„Srbija se pokazala kao pozitivan i konstruktivan član. Doprinosom u našem ministarskom savetu, parlamentu i kongresu, ali i kroz ratifikaciju ugovora od kojih je poslednji dogovor “100+“, Srbija je pomogla da dostignemo uspeh“, kaže generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U međuvremenu u susednoj zgradi odluka bez glasanja.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane sa Kosova i Metohije. Tako je uklonjena i poslednja pravna prepreka za potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za sutra.

To je stramotan vid isticanja poruke da Kosovo u stavri ne mora ništa da sprovodi. Kakva je to nagrada za nekoga ko odbija 10 godina da realizuje ono što je potpisano Briselskim sporazumom“, rekao je ministar Dačić

Nova odluka stupa na snagu od početka naredne godine, kada se uspostavi Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja.

 

(Pančevac/RTS)

DAČIĆ U STRAZBURU: Politički dijalog nema alternativu

DANAS POSTOJI VIŠE RAZUMEVANJA ZA SRBIJU Ivica Dačić nakon posete Vašingtonu: To je posledica odgovornog odnosa predsednika Vučića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.