DAČIĆ: Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi i odlučujući korak za implementaciju sporazuma

15:14

19.04.2023

Podeli vest:

Printscreen/RTS

Ministar spoljnjnih poslova Ivica Dačić kaže da Srbija traži da formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) bude prvi korak, odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju Evropskog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Švedske Tobijasom Bilstremom, podsetio da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, u kojem je prvi put dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), proteklo tačno 10 godina.

Danas je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji sam tada ja potpisao kao predsednik Vlade. Deset godina nakon toga, ono što je bila prva tačka – ZSO, pod velikim je znakom pitanja“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je jako važno da svi u Evropi i svetu razumeju zašto Srbija traži da formiranje ZSO bude prvi korak i odlučujući i opredeljujući uslov za implementaciju dogovora.

„Mi ne želimo da opet uđemo u period neizvesnosti i da se opet čeka godinama na formiranje ZSO“, rekao je Dačić.

Naglasio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ranije danas sastao sa Bilstremom, upoznao ministra spoljnjih poslova Švedske o svim očekivanjima Srbije kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

„Ono što mislim da je bitno i nesporno je da ćemo mi nastaviti sa reformama za članstvo Srbije u EU. Mislim da je to neupitno sa naše strane, da je u interesu Srbije da primenjuje standarde EU kad je reč o ljudskim pravima, slobodama, demokratiji, reformi u raznim oblastima društva, uključujući naravno i sistem vladavine prava, medijske slobode i drugo“, istakao je Dačić.

OBRAĆANJE VUČIĆA I BILSTREMA: Šveđani traže da uvedemo sankcije Rusiji

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.