VEČERAS KREĆE ONO PRAVO! Mogu li Željko i Partizan do iznenađenja već u prvom meču u Madridu?

16:02

25.04.2023

Podeli vest:

Zaključavanje Tavaresa ključ prolaska!

Košarka je sport koji igraju najviši ljudi na najmanjem terenu, a i dalje ima najviše mesta za magiju trenera. Sigurno je da će sve oči navijača Partizana biti uprete u Željka Obradovića od koga se očekuje da opet pronađe gde to njegova ekipa ima prednost u odnosu na Špance. Pre nego što krenemo u analizu prethodnog meča dva kluba u Areni, kao i potencijalnim prednostima crno-belih, moramo “predstaviti Kralja”. Krajem prošle sezone, dugogodišnji trener Pablo Laso je morao da napusti klupu usled zdravstvenih problema. Iako se očekivalo da će Španac nastaviti svoj mandat Real se odlučio na promenu. Time je prekinut jedan jako dugačak kontinuitet, koji je doneo rezultate i jedan od najboljih perioda košarkaškog kluba.

Pre Lasa sa Ljuljom i Fernandezom na domaćem terenu, pa posle i Dončića u Beogradu, titulu u Madrid doneli su baš Željko i Sabonis (koliko košarke u samo jednoj rečenici), a sve između toga bilo je lutanje sa velikim imenima, što na klupi, što na terenu. Kontinuitet su hteli nastaviti sa prvim Lasovim pomoćnikom Hesusom Mateom, ali taj eksperiment izgleda kao da je na poprilično klimavim nogama. Na prvu, svi ciljevi su ispunjeni, vrh Evrolige, vrh domaćeg prvenstva, ali forma i kako ekipa izgleda u trenutku kada je najpotrebnije, ne izgleda baš najsjajnije. Real je na početku sezone izgledao jako dobro, igra je bila tečna, odbrana jako dobra, pogotovo u zaštiiti obruča gde su Tavares, Poarije i Jabusele “spuštali roletne” protivnicima. Sada se igra zasniva na individualnim rešenjima, bez prevelike organizacije, neretko su i pored toga što imaju najboljeg centra u Evropi oterani od koša. Osuđeni su na raspoloženje nekoliko igrača pre svih Muse i Hezonje koji se u tom sistemu najbolje snalaze jer mogu sami sebi iskreirati pogled ka košu. Na sve to uticale su i povrede, ali one su svakako neizostavni deo evropske košarke. Ukoliko mi ne verujete pitajte Itudisa i Trinkijerija. Ipak daleko od toga da će ovo biti lak posao za Partizan, daleko od toga i da su favoriti, ali ako se može izabrati trenutak za igranje protiv Reala, to je ovaj. Centralna figura ovog tima svakako Tavares, pogotovo defanzivno. U prethodnom meču videli smo kako je od starta krenuo Smajlagić sa veoma jasnim zadatkom da izvuče Tavaresa iz reketa i napadne ga licem i šutem za tri poena. Smajli sa preko 41% šuta za tri predstavlja veliku opasnost i privlači sve veću pažnju protivničkih centara. Takođe svojom pokretljivošću opasnost je i u close out situacijama, gde vrlo lako obilazi čuvare i ide do samog obruča.

Realov odgovor na pop situacije bilo je preuzimanje. Tavares sa visinom od 220 veoma dobro brani protivničke bekove, ali Partizan je svoju prednost tražio ispod koša. U pik situacije uvlačili su Hangu i Rodrigeza koji imaju velikih problema u odbrani na niskom postu za razliku od Abaldea i Muse koji svojom visinom i snagom mogu da pariraju Smajlagiću.

Nakon ulaska Lesora videli smo novu adaptaciju Željkovog Partizana. Lesor nije opasnost u popu, ali je izuzetan roler. Odbrana u dropu koju forsira Real sa Tavaresom, Partizan je kažnjavao tako što je igrač sa loptom napadao dubinu i čekao takozvano kasno preuzimanje. Kada bi izazvali preuzimanje koje bi se desilo gotovo ispod koša, bili bi strpljivi i neretko i izdriblavali kroz reket gde bi ostavili prostor Lesoru da kazni nižeg igrača.

Sigurno je da će Real pokušati da u odbranu Partizanovog pika uključi više igrača, pogotovo nad Smajlagićem. To će zasigurno ostaviti više prostora za krilne igrače koji neće biti na lopti. Naravno i odluke mladog centra će morati biti na visokom nivou jer pravovremen pas može dovesti do otvorenih pogleda za Trifunivića, Nanelija i ostale.

Na drugoj strani terena Kraljevići su veoma nepredvidivi. Imaju dosta individualnog kvaliteta, mogu sami sebi da iskreiraju poene i gotovo svi su opasni u šutu za tri poena. Svakako je potrebno Tavaresa odaljiti što više od koša jer ima veliku visinsku prednost u odnosu na Smajlagića i Lesora, koji će sigurno dobijati pomoć bekovske linije u odbrani na niskom postu. U defanzivnim rotacijama, odbrana linje za 3 poena bi svakako trebala biti prioritet.

Velika razlika u odnosu na meč u Areni, biće igranje Jabuselea i Gosa. Bivši igrač Partizana je neko ko povezuje ovu ekipu i čini boljim sve svoje saigrače, ponekad i na uštrb svoje statistike i poena. Sa druge strane Jabusele je neko ko troši velike minute, veliki broj lopti i opasan je iz gotovo sivih pozicija. Njegova uloga slična je onome što radi Ledej u Partizanu. Igra na postu, šut za tri poena, prodor igra, pa čak i pokrivanje pozicije pet u određenim momentima. Jedan od duela koji će u mnogome uticati na krajnji ishod ove serije.

Velike probleme je skoro svim ekipama Real stvarao sa nižim petorkama. Bilo da je to sa Hezonjom na četri i Tavaresom na pet ili u nekim trenucima čak sa Jabuseleom kao lažnom peticom. Partizan je fantastično reagovao sa Papapetruom na poziciji četri, gde se svaki pik preuzima i kreiranje jasnog mismatch-a nije bilo moguće, pogotovo sa Egzumom na parketu koji je izuzetan u odbrani niskog posta.

Sa druge strane Real će sigurno pokušati sa većim brojem defanzivaca da izmori Pantera i Egzuma i proba da spusti njihove stvarno neverovatne procente šuta. Primarni defnazivci će biti Abalde, Hozer i Hanga, ali je sigurno da niko neće imati luksuz štednje u odbrani nad ovim dvojcem. Ove sezone pokazali su raznovrsnost u njihovon igri te prete u šutu za tri, sa poludistance, prodor igrom, a Egzum čak i igrom na niskom postu.

Sa jedne strane dubina rostera, visina i svakako šampionski gen (tu su Ljulj i Fernandez, i dalje spremni da uđu i reše utakmicu), a sa druge strane forma, hemija i naravno Željko Obradović. Cilj Reala biće da drži visok ritam utakmice, približi ih što više svom košu i optereti visoke igrače Partizana. Sa druge strane biće potrebno izvlačiti Tavaresa što više iz reketa, a u napadu ga odseći od ostatka ekipe, zadržati dobre procente šuta i priključiti još nekog od igrača sa klupe, jer serija je duga i biće potreban svako.

Očekuje nas spektakl, serija koja će možda biti i najzanimljivija i pokazati da li Grobarski san može postati stvarnost.

(Pančevac/Sportske)

ŽELEZNIČAR U SREDU IGRA ISTORIJSKU UTAKMICU Gaćinović: Potrudićemo se da pobedom obradujemo naše navijače i sve Pančevce

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.