MAJA VITMAN, GRADSKA MENADžERKA PANČEVA: Uskoro na keju drvoredi i novo dečje igralište kod Vetrenjače! Bogatstvo je imati izlazak grada na reku!

09:57

26.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

Tamiški kej, uz Gradski park i Narodnu baštu, oduvek je bio omiljeno mesto okupljanja Pančevki i Pančevaca svih generacija. Prošle godine započeti su rekonstrukcija i uređenje pančevačke promenade, što bi kompletno trebalo da bude završeno do 2030. godine.

Rekonstrukcija se sprovodi po fazama, jer se vodi računa o tome da građani tokom trajanja radova mogu nesmetano da šetaju kraj reke i uživaju u sadržajima.
Posebno lepa vest, i to za naše najmlađe sugrađane, kao i za sve one koji ih prate, jeste da će za njih na tamiškom keju biti napravljen jedan prelep kutak za igru, druženje i uživanje. Ovim povodom razgovarali smo s Majom Vitman, gradskom menadžerkom Pančeva.

PANČEVAC: Gde će se nalaziti igralište?
MAJA VITMAN: S novog dečjeg igrališta postojaće lep pogled na reku. Nalaziće se pored restorana „Vetrenjača”, ispred stare železničke stanice.

• Kako je ono osmišljeno, šta će sve sadržati?
– Posebno smo vodili računa o najmlađima, imajući u vidu i potrebe odraslih. Naša deca zaslužuju da imaju svoj kutak, koji će na prvom mestu biti bezbedan. Za ove potrebe odlučili smo se za nešto drugačiji sadržaj, kakvog još nema u gradu. Biće to multifunkcionalne sprave namenjene za razvoj motorike i kreativnosti i sticanje novih veština. Podloga će biti od tartana, površine 600 kvadratnih metara, s motivima reke, u duhu ambijenta na kome se nalazi. U saradnji sa stručnim licima koja se bave ovom delatnošću osmišljen je sadržaj s ciljem bezbednog kretanja. Mnogo se radujemo što ćemo mališanima ponuditi još jedan zabavni park s različitim spravama i novim izazovima. Biće ovo najlepše mesto za njih u gradu.

• Koliko će izgradnja koštati?
– Grad je za prvu fazu opremanja dečjeg igrališta opredelio 20 miliona dinara. U postupku smo krajnjih priprema, kada ćemo znati i konačnu vrednost. Motivi reke i neposredna blizina stare železničke stanice imaće svoj doprinos u odabiru sprava, tako da će ovo biti jedna divna investicija, koju s nestrpljenjem čekamo da realizujemo.

• Kada možemo da očekujemo novo igralište?
– Nakon sprovedenih radova na proširenju mreže javnog osvetljenja za potrebe instalacije jednog ovakvog igrališta, kao i postavljanja nove kompozicije vagona ispred stare železničke stanice iz pravca šetališta, biće postavljeno novo igralište. Očekujemo da će radovi krenuti u naredna dva meseca, tako da Pančevke i Pančevci neće dugo čekati na realizaciju ovog projekta.

Grad Pančevo

• Hajde da se kratko osvrnemo i na ostala igrališta. Koliko ih trenutno postoji u našem gradu?
– Na teritoriji grada sa stambenim blokovima ima 76 dečjih igrališta, kojima upravlja JKP „Zelenilo”. Naravno, veliki broj igrališta biće zanovljen u toku ove godine, jer je interesovanje građana prilično veliko. Naš grad se privredno razvija. Imamo prilično novih mladih parova koji su odlučili da se presele i zasnuju svoje porodice upravo u našem gradu. Mnogo smo radili u proteklih deset godina da stvorimo uslove da se grad razvija. Dečja igrališta nam predstavljaju radost i kruna su svake veće investicije.

• Na predstavljanju projekta promenade rečeno je da će ona biti simbol i ponos Pančeva. Deo ste tima koji učestvuje u uređenju tamiškog keja. Koje emocije u vama budi ova rekonstrukcija i kakvu povratnu informaciju dobijate od građana?
– Fantastičan je osećaj za sve nas koji smo dugo godina radili na pripremi projekta rekonstrukcije i izgradnje Potamišja. Pančevački kej budi puno emocija iz svačije, pa i moje mladosti i predstavlja susret generacija, kulturnog dobra i industrijskog nasleđa. Bogatstvo je imati izlazak grada na reku. Prošlo je četrdesetak godina od izgradnje keja, tako da su vreme i neodržavanje učinili svoje. Ponosni smo na to da smo pristupili faznom uređenju. Volimo svoj grad. Želja nam je da napravimo promenadu kojom će se ponositi sve Pančevke i Pančevci, posetioci i mališani koji će ovde sticati svoje prve uspomene. Utisci su pozitivni i građani su zainteresovani. Podržali su inicijativu za uređenje. Svakodnevno od njih dobijamo nove ideje i svi iščekuju naredne radove. Ove godine se bavimo oplemenjivanjem poteza šetališta novim sadržajem za mališane, a krajem godine ćemo posaditi novih 300 odgajanih sadnica kvalitetnih visokih lišćara, visine od tri do tri i po metra, obima na prsnoj visini od dvadeset do dvadeset pet santimetara, čime ćemo doprineti lepšem izgledu našeg šetališta. Ujedno, nov drvored ostvariće i druge svoje ciljane efekte.

• Šta je još od kapitalnih investicija planirano za ovu godinu?
– U toku su radovi na rekonstrukciji ulica u gradu, kao što su Svetozara Šemića, sa izgradnjom kružnog toka, Kneza Mihaila Obrenovića, Bratstva–jedinstva i Josifa Marinkovića. Uskoro kreće i rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Patrijarha Čarnojevića, kao i izgradnja kišne kanalizacije na Strelištu, u ulicama Stevana Sremca, Ive Andrića, Dušana Petrovića Šaneta i Prešernovoj. U Ulici Dušana Petrovića Šaneta radiće se i rekonstrukcija fekalne mreže. U Vojlovici će biti izvedeni radovi u prvom proseku Bratstva–jedinstva na izgradnji vodovodne i fekalne kanalizacije. Za nekoliko dana kreće i završna faza radova u Gradskom parku. U naseljenim mestima takođe će biti radova, jer nam je ravnomerni razvoj i grada i sela od velike važnosti. Otvorićemo vrtić u Banatskom Novom Selu, izgradićemo kapele u Ivanovu i Dolovu. Krećemo u projektovanje velikog broja saobraćajnica, a završavamo projekte za izgradnju kružnog toka na Tesli, kod „Ljubičeva”, i Takovske ulice u centru. Krećemo u projektovanje i izgradnju vrtića na Strelištu i u naselju Mladost. Ovo je još jedna velika investiciona godina za naš grad s velikim brojem kapitalnih investicija.
S. Trajković

NASTAVLJA SE REKONSTRUKCIJA ULICA U PANČEVU Maja Vitman: Radovi u Kneza Mihaila Obrenovića počinju 3. aprila FOTO

VITMAN: Vrednost projekta uređenje Potamišja je 20 miliona dinara! Ove godine bavimo zelenim površinama, proširenjem mreže javnog osvetljenja i instalacijom novog dečijeg igrališta

GRADSKA MENADŽERKA MAJA VITMAN O INVESTICIJAMA U 2023: Realizacija brojnih realnih planova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.