U SUSRET DRŽAVNOJ MATURI: Test sklonosti, da ili ne!?

12:39

08.05.2023

Podeli vest:

PIXABAY

U okviru četiri državna univerziteta (u Beogradu, Novom Sadu, Novom Pazaru i u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici), do sada se četrdeset pet fakulteta izjasnilo da će ukinuti prijemni ispit od 2024. godine, kada bude uvedena državna matura. Na Univerzitetu u Nišu i Univerzitetu u Kragujevcu još uvek nema zvanične odluke fakulteta. Kako stoje stvari, još ove godine će sve visokoškolske ustanove upisivati brucoše po starom programu. Kada od 2024. godine zaživi državna matura, mnogi fakulteti će ukinuti prijemni ispit i za upis će vrednovati uspeh iz srednje škole i s državne mature.
Na Beogradskom univerzitetu, od trideset jednog fakulteta, dvadeset sedam se izjasnilo kako će bodovati državnu maturu. Zanimljivo je da će se dodatni test sklonosti (sadašnji prijemni ispit) organizovati na deset fakulteta, dok sedamnaest visokoškolskih ustanova potpuno ukida prijemni i za upis će bodovati samo rezultate državne mature. Među onima koji potpuno ukidaju prijemni jesu: Pravni, Poljoprivredni, Građevinski i Šumarski fakultet, Tehnički fakultet u Boru, Filološki, Biološki i Geografski fakultet, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), Rudarsko-geološki fakultet, Fizički fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet i Fakultet za fizičku hemiju.
Ono što se sada definitivno zna, jeste da će brucoši, pored državne mature, dodatni test sklonosti za upis polagati za Medicinski, Stomatološki, Veterinarski i Farmaceutski fakultet, DIF, Arhitektonski, Pravoslavni bogoslovski i Saobraćajni fakultet, FON i ETF.
Na Univerzitetu u Novom Sadu, od petnaest fakulteta, pet potpuno ukida prijemni, a među njima su Pravni fakultet, Tehnološki fakultet, Građevinski fakultet u Subotici, Pedagoški fakultet u Somboru i Ekonomski fakultet u Subotici. Novosadski akademci ističu da će se na ostalim fakultetima situacija razlikovati u zavisnosti od studijskog programa koji kandidat želi da upiše, tj. za upis na pojedine studijske programe vrednovaće se samo državna matura, dok će se na nekim programima tražiti dodatna provera znanja. Univerzitet u Novom Pazaru i Prištinski univerzitet pozitivno su ocenili državnu maturu i imaju jedinstven stav – vrednovaće rezultate državne mature. Provera sklonosti i sposobnosti predviđena je samo za dva od ukupno dvadeset studijskih programa: za arhitekturu i za sport i fizičko vaspitanje. Na Prištinskom univerzitetu s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pet fakulteta se izjasnilo da će vrednovati samo državnu maturu, dok se pet izjasnilo da će, pored državne mature, organizovati i poseban test sklonosti. Samo državnu maturu vrednovaće Ekonomski, Pravni, Prirodno-matematički, Učiteljski i Filozofski fakultet. Dodatni test sklonosti uvode Medicinski i Poljoprivredni fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Fakultet tehničkih nauka i Fakultet umetnosti.
Da podsetimo, Ministarstvo prosvete dalo je rok fakultetima da se do 24. marta izjasne kako će vrednovati državnu maturu kada ona bude uvedena 2024. godine i da to objave na svom sajtu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.