OPOVO: Održana litija za uspešnu žetvu FOTO i VIDEO

10:05

05.06.2023

Podeli vest:

Glas Opova

Toržestvenim liturgijskim sabranjem i litijom kod krsta prema Sefkerinu, Opovčani su proslavili praznik Silazak Svetog Duha na apostole.

Na ovaj crkveni praznik se izlazi svake godine kod jednog od tri krsta koja se nalaze u našem mestu, jedan se nalazi na izlazu iz Opova ka Barandi, drugi je na kraju ulice Ive Lole ribara i treći je na izlazu ka Sefkerinu, piše Glas Opova.

Ovom prilikom se čita molitva za blagoslov useva, dok se u crkvi prostire trava koja simbolizuje blagodat Svetog Duha. Na kraju se pletu venčići od biljaka koji se nose kućama i stavljaju na ikone.

Glas Opova

Praznik Sveta Trojica se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana. Po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju. Duhovi se slave tri dana.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja.

(Pančevac/Glas Opova)

 

I TO JE PANČEVO: Govore nam šta su norme ponašanja. Koja pravila moraju da se poštuju: najpre bezazlene, dečje, a onda i životne igre

BRESTOVAC SELO KOJE HRABRO IDE NAPRED: Za Spasovdan ovde bilo je baš domaćinski i za svakog po nešto

MILENKO ČUČKOVIĆ ZA PANČEVAC: Grad Pančevo izbeglicama iz BiH i Hrvatske digao tri zgrade sa 76 stanova!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.