ZANIMLJIVOSTI Otkrivena nova vrsta ORHIDEJA sa cvetovima koje liče na staklo! Cvetova mogu biti beli, ružičasti, ljubičasti ili žuti! VIDEO

09:46

08.06.2023

Podeli vest:

Printscren/YT/WONDER WORLD

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”. Uprkos prisustvu u japanskim parkovima i baštama, istraživačima na Univerzitetu Kobe je trebalo je gotovo decenija da potvrde da je biljka — nazvana “Spiranthes hachijoensis” sve do sad bila nepoznata vrsta orhideje.

“Bilo je iznenađenje otkriti novu vrstu spiranta, koja je toliko česta da je možete videti u parkovima, baštama i među saksijama“, rekao je vodeći istraživač Kendži Suetsugu za AFP.

Otkriće nove vrste spiranta, ponekad poznate kao “ženske pletenice”, objavljeno je u časopisu Journal of Plant Research. Dobila je naziv “hachijoensis” (“Spiranthes hachijoensis”) jer su mnogi uzorci pronađeni na ostrvu Hachijojima u Tokiju.

Orhideje iz ovog roda, Spiranthes, nazivaju se “ženskim dlakama” zbog njihove sličnosti sa talasastim pramenovima kose. Spiranthes imaju centralnu stabljiku, oko koje raste uzlazna spirala sitnih, zvonastih cvetova koji mogu biti beli, ružičasti, ljubičasti ili žuti.

Postoji oko 50 vrsta Spiranthesa pronađenih u Evroaziji, Australiji i Americi, obično u umerenim ili tropskim regionima, a ovo cveće je poznato u Japanu stotinama godina, prema studiji piše CNN.

Neki od uzoraka bili su “iz saksijskih biljaka i vrtova”, uključujući i one koji se čuvaju u srednjoj školi u centralnom japanskom regionu Gifu, rekao je profesor fitologije piše portal phys.org

“Po svom neobičnom izgledu i nežnim cvetovima koji podsećaju na staklo, ovaj cvet mnogi ljudi vole”, navodi se u saopštenju univerziteta.

Biljka, sa svojim spiralnim cvetovima, čak se pominje u najstarijoj japanskoj antologiji pesama, „Manjošu“ iz osmog veka.

Podsetimo, postoji oko 28.000 poznatih vrsta orhideja širom sveta. Međutim, gubitak staništa je ugrozio mnoge vrste te se orhideje zaista treba da zaštite.

(Pančevac/CNN/AFP)

BIVŠI KOŠARKAŠ DEJAN DRAGIĆEVIĆ U RAKOVICI GAJI BANANE: Rađa svake četiri godine, a evo kako održava drvo! Ima čak 500 TROPSKIH BILJAKA VIDEO

GENIJALAN, A JEDNOSTAVAN TRIK Stavite ovo u saksiju i cveće vam nikad više neće uvenuti

ČAJ OD LOVOROVOG LISTA Uništava kašalj, ali samo ako ga ovako pripremite

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.