VAZDUHOPLOVNI DOGAĐAJ UTVA 2023 ODUŠEVIO PANČEVCE Na pančevačkom aerodromu sletanje SOVE i LASTE privulo pažnju sugrađana! FOTO i VIDEO

14:02

10.06.2023

Podeli vest:

Milan Šupica

Državna kompanija za projektovanje i proizvodnju aviona Utva iz Pančeva danas je organizovala vazduhoplovni događaj „Utva 2023“ na pančevačkom aerodromu za sve ljubitelje vazduhoplovstva i aviona.

Utva ove godine obeležava 86 godina tradicije, a slavi i dobijanje prvog srpskog tip sertifikata izdatog nakog 44 godine.

Poslednji put letački dan Utva je imala  2017. godine ,za 80. rođendan.

– Za tih 6 godina uspeli smo da isprojektujemo i sertifikujemo Utvu , da dobijemo dozvolu od projektne organizacije i napravimo priredbu i proslavimo 6. rođendan, izjavio je za Pančevac predstavnik kompanije Utva, Aleksandar Petrović, rukovodilac sektora za razvoj.

Milan Šupica

– Ideja je bila da na pančevačkom aerodromu napravimo jedan mali letački dan, gde bi se okupilo dosta aeroklubova i avio škola u cilju promovisanja aviona Sova i Lasta, ističe Petrović.

Milan Šupica

Rukovodilac sektora za razvoj se nada da je ovo druženje samo početak tradicije godišnjeg okupljanja

– Petog juna je rođendan Utve i planiramo početkom juna svake godine da pravimo vazduhoplovna druženja da bi se okupile razne letilice. Danas, nažalost, helikopter nije mogao da sleti zbog lošeg vremena.

Milan Šupica

Aleksandar Petrović objašnjava da u sklopu kompanije Utva postoji i letački program, koji su njihovi avioni izvodili, kao i mnogi drugi.

Milan Šupica

– Ovo je i srž opšte avijacije, da ljudi budu što više na otvorenom, da se druže, upoznaju tehniku, zavole vazduhoplovstvo i da se možda na taj način približe toj školi pilota ili mehaničara. U fabrici zapošljavamo radnike raznih struka, od avioelektričara, aviomehaničara, limara itd.

Milan Šupica

– Ideja je bila da okupimo aeroklubove iz cele Srbije ovde, tako da su došli iz Jagodine, Kragujevca, iz 13. maja, Vojnog aerodroma Batajnice. Imali smo još zvanica, ali nažalost zbog lošeg vremena, jutros je padala kiša, u Srbiji je mestimično oblačno, nisu mogli da dođu.

Za ovu prigodu obezbeđeno je  piće i hrana, da bi svi mogli da uživaju u lepom vremenu i suncu.

– Vidim da su došli i civili koji su željni da vide aviaciju uživo. To je veoma lepo druženje, naročito za decu i ljude koji vole prirodu i opštu aviaciju, napominje Petrović.

Najvše pažnje privukao je avion Sova, čije se uzletanje čekalo kao završni čin ceremonije.

Milan Šupica

– Avion je četvorosed, metalne konstrukcije, na bazi Utve 75, jednomotorni je avion i namenjen je za privatno letenje , aerofoto snimanje i obuku pilota, zaključuje Petrović.

Avion Sova

Milan Šupica

(Pančevac/Mirko Popović)

10. JUNA VAZDUHOPLOVNI DOGAĐAJ UTVA 2023 Jedna od starijih fabrika našeg grada obeležiće 86 godina tradicije i prvi sertifikat nakon 44 godine!

SARADNJA MAŠINSKE ŠKOLE PANČEVO I KOMPANIJE „GASPROM ENERGOHOLDING SRBIJA“: Đaci posetili gasnu elektranu

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.