VANREDNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE: Petković o opsadnom stanju u Kosovskoj Mitrovici

10:17

17.06.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Zbog novog zastrašivanja, hapšenja i progona Srba, kao i opsadnog stanja koje je noćas u Kosovskoj Mitrovici organizovao Aljbin Kurti, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održao je vanrednu konferenciju za medije.

– Sinoć i noćas u kosovskoj Mitrovici je bilo pravo ratno osadno stanje. Kurtijevi specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima su bukvalno okupirali severni deo Kosovske Mitrovice. Iz južnog dela su ušli sa preko 30 oklopnih borbenih vozila, pod maskama, sa dugim cevima i maltreritari celu Severnu Mitrovicu. Bukvalno su napravili jednu vrstu bezbednosnog prstena, gde su i centru grada patrolirali sve vreme, ali imali i svoje punktove po obodima grada, gde su zaustavljali su automobile, zaustavljali ljude, pretresali do gole kože, udarali ih puškama i psovali. Bilo je gore nego da je uveden policijski čas. Ovde se radi o tome da kurti sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat. I juče i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, pa dva brata u centru grada, pa Lunetovog druga. Sada je situacija mirnija, oklopna vozila su zamenili škodama, ali i dalje ima mnogo specijalaca sa dugim cevima – rekao je Petković.

– Oni su u mnogo većem broju prisutni proteklih dana, ima ih i u civilu, ROSU se krije i po lokalima i buticima po Bošnjačkoj mahali, koriste čak i automobile sa srpskim registarskim tablicama, da bi tako bili manje uočljivi. Kreću se po celom severu Kosova i Metohije tražeći Srbe koje će da uhapse.

Kako je rekao Kurti je juče, kada pogledate ceo dan, još od ranog jutra, spremao novu provokaciju.

– Sve u cilju reagovanja Srba, ne bi li međunarodna zajednica okrivila Beograd ili Srbije. Juče rano ujutru, Kurtijev lažni ministar Krasnići, dok je bila smena policije, na prevaru je ušao u zgradu opštine u Leposaviću, tamo je trebao da dočeka nove lažne odbornike i nekakve direktore koje su postavili po opštinskim departmanima. Naš narod je reagovao burno, ali mirno. Oni su došli do same zgrade opštine, do samog ulaza, ali poštujući KFOR i na njihovu molbu, oni su se povukli do ograda gde inače protestuju i prethodnih dana. Nakon toga, opet u leposaviću, pokušano je hapšenje još jednog Srbina, Ivana Miladinovića, a nakon toga Kurtijeva policija uhapsila je Nemanju Vlaškovića, Srbina, momka koji je 90. godište. Svečlja je zatim objavio na svom Fejsbuk profilu, sliku Nemanje Vlaškovića i još jednu fotografiju pored, gde je označio da je ovaj momak koji je maskiran Nemanja Vlašković. Pritom je naveo da se on hapsi od događaja od 29. maja, u Leposaviću, zbog napada na albansku novinarsku ekipu – rekao je Petković i pokazao fotografije.

– Porodica i prijatelji Nemanje Vlaškovića su zatim objavili fotografiju, da vidite kako izgleda prava fotografija, Svečlja je samo isekao deo gde se vidi momak koji ima kapuljaču i masku. Na celog fotografiji se vidi da Nemanja Vlašković zapravo stoji na kraju i mirno posmatra šta se događa i nema veze sa ovim čovekom koji je ovde maskiran. Očigledno je da je uhapsio bez osnova još jednog nevinog čoveka, pored Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Luneta, i sada Nebojše Vlaškovića. Reč je o momku koji nema nikakav kriminalni dosije, treće dete u čestitoj porodici, ljudi se bave privredom. Svi samo imaju reči hvale za ovog čestitog momka. On se i dalje nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice, on je i dalje pod policijskim zadržavanjem od 48 sati. Dakle, umesto da deeskalira celu situaciju, Aljbin Kurti, kao što vidite, ide u nove provokacije, napade, sa namerom da izazove rat, sukobe na severu KiM. On to radi svakog Božijeg dana. I zaista je krajnje vreme, da neko konačno urazumi Aljbina Kurtija, jer je očigledna namera sa ovim što on radi, da on želi da izazove rat i zapali ne samo sever Kosova i Metohije, nego i ceo region. Reč je o balkanskom piromanu koji želi rat na celom prostoru Zapadnog Balkana, da li to već konačno neko shvata – rekao je Petković.

– Pozovaju ga iz međunarodne zajednice da deeskalira situaciju tako što će da povuče lažne gradonačelnike i policajce, a Srbi pored toga zahtevaju da se svi Srbi koji su uhapšeni puste, a šta je rezultat svega toga? Kurti dovodi novu policiju, nova oklopna vozila, pritom provocira i kada je reč o opštini Leposavić, gde umesto da izvede svog lažnog gaulajtera koji sedi tamo više od 15 dana, on sada sa tim svojim lažnim ministrom organizuje da se dogodi konstituisanje lokalne skupštine. Jer sve vreme, ti lažni odbornici su čekali u policijskoj stanici u Leposaviću, o gledali su kako da ih samo prebace u zgradu u Leposaviću, da bi mogli da konsituiši i skupštinu. Naravno da se narod pobunio protiv toga. Jer je reč o ljudima koji nemaju nikakav legitimitet, oni nikog ne predstavljaju i to je nikakva vlast, lažna vlast, oni ne predtavljaju nijednog Srbina.

Dodaje da je šokiran reakcijom Amerike i Velike Britanije.

– I u danu te jedne takve situacije, kada hapse još jednog nevinog čoveka Vlaškovića, mi sad amamo reakciju Amerike i Velike Britanije, i zaista smo šokirani takvim saopštenjima u kojima se traži da Beograd pusti trojicu uhapšenih policajaca, a pritom niko od njih ne pominje da je neophodno da se puste nevini Srbi koji su uhapšeni. Ni oni ranije, ni Vlašković, pokazao sam vam slike, to dete, taj momak koji ništa nije uradio.

– Vidite o kakvom licemerju je zapravo reč. Ne odlučujemo mi o tome da li će ti takozvani policajci biti pušteni ili ne. Pokrenut je pravni postupak, mi smo znate pravna država, kod nas je na delu vladavina prava. Da li će oni biti pušteni ili ne, to će se videti, jer o tome odlučuje i tužilaštvo i sud Republike Srbije. O tome se ne odlučuje ni u jednoj ambasadi ili saopštenjem, i to je važno da svi dobro znaju. Apsolutna je laž da se Beograd i nadležni organi ne znam kako odnose prema tim ljudima, da im se ne daju lekovi, da se maltretiraju. Priština kada to govori polazi od sebe, jer Kurti i Priština su ti koji maltretiraju Srbi koji bivaju uhapšeni, ubijaju Boga u svakom Srbinu koga uhapse, pa ne smeju da ih puste zato što su u podlivima koji su i po više nedelja. Mi tako ne pospupamo, mi smo ozbiljna država, naši državni organi rade u skladu sa zakonom. Savi od tih uhapšenih ima svoju sobu, primaju lekove, imaju da jedu i da piju. Ne mogu da kažem da su baš u Hajatu, ali s obzirom na Srbe koji su uhapšeni, ova trojica su kao u „For sizonsu“ – rekao je Petković.

– Prestanite sa tim lažima, da govorite ono što nije istina, prestanite da tražite da se solobode oni koji su sa dugim cevima upali na teritoriju centralne Srbije, kršeći sve sporazume, a pozabavite se malo Srbima koji su nevino uhapšeni bez osnova, koji su maltretirani, tučeni. Boga su ubili u Dušanu Obrenoviću, tukli su i Luneta po glavi i svuda, pa su morali da ga prekriju krpom da se ne vidi da su u modricama i ranama – to je pravo stanje stvari.

– Poslednjih dana i nedelja nije ranjen nijedan Albanac, a dešava se to da se Srbi hapse ako bace petardu ili kamenicu, tuku se do iznemoglosti, a sa druge strane niko da se seti Dušana Galjka. Da li je neko odgovarao što je Galjak upucan sa dva metra sa leđa, što mu je razbijena karlica, što je pitanje da li će ikada više moći da se oporavi i hoda. Što to ne interesuje Veliku Britaniju i SAD? Što ne postavite pitanje ko je pucao na ovog Srbina, ko je odgovoran što je 52 Srba povređeno? Kad su Srbi u pitanju, niko se o tome ne interesuje – rekao je Petković i dodao da će predsednik Vučić i danas razgovarati sa evropskim i američkim predstavnicima.

– Pogledajte kako je sinoć izgledala Kosovska Mitrovica, u potpunosti okupirana. Ove crvene tačke su mesta gde su se nalazila borbena oklopna vozila. Napravili su ceo prsten oko severne Kosovske Mitrovice, držali ljude u getu, pucali na njih. Skidali im odeću do gole kože, udarali puškama. Pa ko će više to da trpi? Svaki dan i svaka noć pod pretnjama Kurtija i njegove policije koja je tu samo da bi okupirala ceo sever KiM. Mi više nemamo kud, mi smo u ćošku, nemamo gde da se povlačimo, nema gde da se povlači srpski narod, i upozoravamo i govorimo o tome svakoga dana – rekao je Petković i naveo da će Srbi sa KiM u narednim danima doneti svoju deklaraciju o daljem postupanju i svemu onome što će se događati u narednom periodu i što će zavisiti od Srba.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.