NAPRAVITE ČAPATI, BESKVASNI INDIJSKI SOMUN KOJI SE LAKO VARI: Telu daje energiju i snagu, a ubrzava i oporavak posle bolesti (RECEPT)

11:12

25.06.2023

Podeli vest:

Čapati je beskvasni hleb iz tiganja koji se najčešće koristi u kuhinjama Indije, Kariba i Istočne Afrike. Ovaj ukusni somun pravi se od samo tri sastojka: brašna, vode i masnoće. Čapati se peče u dobro zagrejanom tiganju.

Ajurvedska medicina veoma cena Čapati jer telu daje energiju i snagu, a veoma se lako vari. Iz tih razloga ovaj indijski somun je odličan izbor za sve ljude koji se oporavljaju od bolesti, za starija lica, za ljude koji su na dijeti, a posebno ljude kojima smeta hleb sa kvascem.

U kuhinji Indije Čapati se najčešće služi uz razne namaze od povrća i mesa, ali i uz kuvana jela.

 

RECEPT

300 g brašna

2 kašike ulja

oko 180 – 200 ml vode

Brašno i ulje pomešati pa po malo dodavati vode i mešati. Kada se formira testo, prebaciti ga na pobrašnjenu površinu pa nastaviti sa mešenjem. Po potrebi dodavati brašno na površinu (ako se testo lepi). Testo je spremno kada prestane da se lepi za prste, ali ostane mekano.
Ostaviti testo da odmara oko 10 minuta. Nakon tog vremena podeliti testo na 10 komada pa od svakog komada oblikovati jufkicu i ostaviti da odmara još deset minuta.
Prstima razviti jufke u okrugli oblik. Neka budu tanke.
Tiganj malo podmazati, dobro zagrejati, pa ispeći Čapatije. Neka se svaka strana peče dok se ne pojave mehurići na njoj.

(Pančevac/Ana Vugrinec)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.