ODLUKA O PUŠTANJU KOSOVSKI POLICAJACA SUDSKA, A NE POLITIČKA Petković: Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi!

15:11

26.06.2023

Podeli vest:

printscreen/RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu da se potvrdi optužnica protiv trojice kosovskih policajaca i da se oni brane sa slobode, sudska, a ne politička, i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na Kosovu, prenosi RTS.

Petković je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom da su trojica „Kurtijevih specijalaca“ optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

„Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud ni sudije, ni tužilaštvo već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji“, rekao je Petković.

On je dodao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

„Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u privtvoru. U centralnohj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odlika suda ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina“, rekao je Petković.

Kako je dodao, u ovom trenutnu poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da uhapšeni Srbi budu oslobođeni.

„To uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, rekao je Petković.

(Pančevac)

PETKOVIĆ: BIA došla do saznanja da kosovska policija oduzeto oružje i municiju hoće da iskoristi za nova hapšenja Srba

PETKOVIĆ PORUČIO KURTIJU: Srbi hoće slobodu za uhapšene, mir i ZSO, ne priče za malu decu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.