SRBI SA KIM DONELI VIDOVDANSKU DEKLARACIJU Sadrži 5 tačaka! Želimo da živimo u miru s komšijama, odgovorićemo onima koji hoće rat

12:56

27.06.2023

Podeli vest:

Kosovo online

Srbi iz opština na severu Kosova i Metohije i većinski srpskih sredina južno od Ibra danas su doneli Vidovdansku deklaraciju srpskog naroda. Tekst deklaracije objavljujemo u celosti.

Na kraju današnjeg velikog Vidovdanskog skupa Srba koji je održan u Severnoj Mitrovici na Trgu braće Milić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović pročitao je Vidovdansku deklaraciju u kojoj se navodi da Srbi sa severa Kosova poručuju da će, ukoliko se nad njima nastavi zulum, biti prinuđeni da odgovore svima onima koji im žele zlo i koji sanjaju rat umesto mira.
Milović je dodao da Srbi sa severa poručuju da će biti ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na prostoru Kosova i u odbrani svojih domova i porodica.

Tekst Vidovdanske deklaracije, koju je Milović pročitao na skupu, prenosimo u celosti:

Mi, Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije, o Vidovdanu 2023. godine, iz obaveze prema slavnim precima, njihovim žrtvama i podvizima, a iz odgovornosti prema našoj deci i budućim naraštajima, svekolikom Srpstvu i čitavoj međunarodnoj zajednici, poručujemo:

1. Više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, mi Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića suočeni smo sa nezapamćenim nasiljem koje, kako zbog motiva, tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne možemo nazvati drugačije nego fašističkim. Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije, ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo!

2. Naš stradalni narod veru u bolje sutra utkao je u Zajednicu srpskih opština koju nam je garandovala i međunarodna zajednica. Deset godina čekamo na svoje pravo na život dostojan čoveka u 21. veku, na naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže – hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti.

3. Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis. U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška.

4. Srpski narod, posle dva svetska rata, u kojima je, boreći se na strani dobra a protiv svetskog zla, podneo neizrecive žrtve i došao na ivicu opstanka i nakon što je u novije vreme proganjan sa svojih ognjišta i bombardovan mimo svakog prava i zakona, nepokolebljivo je opredeljen za mir. Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svezu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila. Živeći ovde i ne misleći nikome zlo, zahtevamo pravo na život i budućnost, i nećemo pristati da nam iko to pravo uskrati. Srbi nikada i ni po koju cenu neće napustiti ono što je po ljudskom i božjem pravu naša zemlja. Spremni smo da podnesemo i najveće žrtve, kakve može podneti samo neko ko se bori za goli opstanak.

5. Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa Kosova i Metohije poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica.

 

(Pančevac/Kosovo online)

SRBE UZNEMIRIO DOLAZAK VELIKOG BROJA KOSOVSKIH SPECIJALACA U ZVEČAN: Ne prestaju hapšenja na KiM

PODINUTA OPTUŽNICA PROTIV JOŠ JEDNOG SRBINA NA KIM Tužilaštvo tzv. Kosova ga tereti za navodne ratne zločine!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.