KONCERT TAMBURAŠKE MUZIKE U NARODNOM MUZEJU: ,,Tamburatorijum” pred pančevačkom publikom 28. juna

16:58

27.06.2023

Podeli vest:

Narodni muzej Pančevo

Koncert tamburaške muzike biće održan u sredu, 28. juna u 19 sati, u holu Narodnog muzeja Pančevo.

Na programu će biti dela poznatog pančevačkog tamburaškog kompozitora Makse Popova, kao i njegovih novosadskih kolega Vase Jovanovića i Save Vukosavljeva. Osim toga čuće se i note poznatih klasičnih kompozitora, kao i nekoliko starogradskih pesama. Solista na E-primu je dugogodišnji član centra i nagrađivani učenik SMŠ ,,Jovan Bandur” Ana Marija Mladen. Vokalni solista koncerta je Tijana Stamenković.

Ovo je prvi koncert kada će pod ovim imenom nastupiti udruženi sastav Dečiji tamburaški orkestar ,,Buda”, koji čine deca tamburaši iz Kulturno umetničkog društva ,,Sveti Sava” Crepaja i iz Tamburaškog centra Tamburatorijum. Pored njih nastupiće i stariji orkestar KUD-a ,,Sveti Sava”, orkestar koji je ove godine osvojio drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju ,,Maksa Popov” za tamburu, mandolinu i tamburaške instrumente. Glavni nosilac programa biće orkestar Tamburatorijum.

Ovim koncertom Tamburaški centar obuhvatiće svoj kompletan rad u proteklih godinu dana i započeti koncertnu sezonu, koju će nastaviti u zemlji i inostranstvu. U oktobru ove godine Tamburaški centar započeo je sa radom u Pančevu i Crepaji, gde aktivno radi na edukaciji mladih tamburaša i na razvoju kulture i tradicije našeg kraja. Kroz proteklu sezonu polaznici škole tambure iz oba mesta nastupali su u Novom Sadu, Banja Luci, Rumi, Debeljači, Bačkoj Topoli, Crepaji, Pančevu i Starčevu.

Predavači Tamburaškog centra Tamburatorijum, Marko Štetin, Uroš Čalić i Relja Jarkovački, radom na razvoju kulture i umetnosti u Pančevu nastavljaju rad profesora Budimira Bude Stojanovića. Počtekom ove godine organizovali su projekat u saradnji sa Gradom Pančevom, pod nazivom ,,Kurs Tambure”, gde su svi zainteresovani za tamburu i tamburašku muziku mogli da dođu potpuno besplatno na časove. Takođe u više navrata u poslednjih godinu dana, naši predavači su posećivali Osnovne škole u kojima su držali predavanja o tamburi, gde su svima koji su zainteresovani dali priliku da se oprobaju u sviranju.

LAZAR STANOJEVIĆ (16) PRVA HARMONIKA VOJVODINE: Treba puno vežbe, rada i odricanja, ali kada dođu ovakvi rezultati, onda sve dobije smisao i to je vetar u leđa FOTO

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.