GLAVNI SASTOJAK DIJETALNIH GAZIRANIH PIĆA BIĆE PROGLAŠEN POTENCIJALNO KANCEROGENIM: 200 puta slađi od šećera!

21:27

02.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Širokorasprostranjeni zaslađivač u proizvodima poput dijetalne „koka-kole“, „sprajta“ i „pepsija“ trebalo bi da u julu bude proglašen potencijalno kancerogenim, što se očekuje da će izazvati burne reakcije prehrambene industrije.

Očekuje se da će Međunarodna agencija za istraživanje raka, u sklopu Svetske zdravstvene organizacije, sredinom jula proglasiti aspartam kao potencijalno kancerogenu materiju, piše Rojters.

Beli bezukusni prah, aspartam ima malo kalorija i veštački je zaslađivač – oko 200 puta slađi od šećera i klasifikovan je aditiv pod slovom „E“.

Ovakvi potezi su u prošlosti dovodili do povećanja zabrinutosti kod potrošača, tužbi i pritisaka na proizvođače da promene recepte ili pronađu alternative.

U odluci koja će biti saopštena u julu neće biti navedeno koliko ove materije čovek može bezbedno da konzumira. Takve savete i preporuke daje drugo telo SZO, odnosno njen stručni komitet za prehrambene aditive – JECFA.

Taj komitet zasebno takođe procenjuje aspartam ove godine, a svoje nalaze saopštiće istog dana kada i Agencija za istraživanje raka – 14. jula.

(Pančevac/RTS/Reuters)

RETKO IZDANJE HARIJA POTERA KUPLJENO ZA 30 PENIJA: Sledeće nedelje će možda biti prodato za VRTOGLAVIH 5 hiljada funti

TAŠNA MANJA OD ZRNA SOLI PRODATA ZA 63.750 DOLARA Uz nju ide i mikroskop (FOTO)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.