SRBE NA KOSOVU ČUVAJU OVE 3 STVARI! Vučić nakon sastanka sa Stoltenbergom: Zatražio sam od KFOR-a i NATO-a aktivniju ulogu! FOTO

22:05

19.07.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Nakon sastanka usledile su izjave za medije.

– U pisanoj formi smo dostavili sve dokaze generalnom sekretaru NATO-a. Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na severu KiM – rekao je Vučić na početku obraćanja.

– Pokazao sam i video snimke, na kojima su Srbi koji su optuženi i zadržani u pritvoru nisu ni za šta bili krivi – rekao je Vučić.

On je istakao da vidi želju za deeskalacijom posle sastanaka sa Boreljom i Stoltenbergom, ali da se plaši da, zbog prištinske strane, nismo na putu ka tome.

– Po Rezoluciji 1244 OVK ili bilo šta što liči na nju ili predstavlja kontinuitet u odnosu na OVK ne može da postoji na Kosovu i Metohiji – kazao je Vučić i podsetio na to da je Kurti rekao da je „policija nastavak OVK“.

printscreen/TV Pink

Kako kaže, videće se da li će biti pomaka. Dodaje da je po sredi želja da se dođe što pre do deeskalacije, ali kako kaže, predstavnik Prištine ni danas nije hteo da razgovara.

– Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigurnost i bezbednost, nadam se da će naša molba i zahtev da urode plodom. Siguran sam da ne žele da Srbi budu proterani sa vekovnih ognjišta – rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na činjenicu da se Priština naoružava.

– Šta očekujete od nas kao reakciju? Zar mislite da u Vojsci Srbije i u rukovodstvu Srbije ne postoje ljudi koji znaju kakve opasnosti vrebaju? Znamo kakve su opasnosti jer se neko ponaša protivpravno i neodgovorno. U potpunosti smo spremni na sva iznenađenja i građani Srbije ne treba da brinu – rekao je Vučić.

printscreen/TV Pink

O nevremenu u Srbiji

Predsednik Vučić je, povodom nevremena u Srbiji, poručio da se nada da nema ljudskih žrtava, a da će sve ostalo biti rešeno.

– Sve ostalo ćemo da rešimo – rekao je on.

Kako kaže, bilo je puno konkretnih poruka, dodaje da su razgovarali i o drugim temama i raznim detaljima.

– Ono što je naš cilj jeste da sačuvamo i probamo da odbranimo mir. Na deset msta se o tome govori u Rezoluciji 1244. Svi viču lepo vreme, idemo da se sunčamo, a ti Vučiću šta god da uradiš mi ćemo da te kritikujemo. Mi ne ostavljamo dugove našoj deci. U svakom slučaju, brinemo o svemu tome.

– Mi imamo dobru ekonomiju, ne ostavljamo dugove našoj deci. Brinemo o svemu tome, naravno da to nisu laka i jednostavna rešenja.

Srbe na Kosovu i Metohiji čuvaju tri stvari, rekao je predsednik:

1. Jedinstvo, borba i hrabrost našeg naroda

2. Država Srbija

3. Međunarodno javno pravo

Predsednik je rekao da je tražio aktivniju ulogu KFOR-a u smirivanju tenzija.

– NATO može da urazumi Kurtija, da li će hteti to ćemo da vidimo – rekao je Vučić.

O izjavi Dragana Šormaza

Komentarišući izjavu Dragana Šormaza koji je tražio od Stoltenberga da bude oštar prema njemu, predsednik kaže da je Šormaz koristio „gugl translejt“.

– Moram da budem iskren, jedina institucija koja radi u očuvanju mira i bezbednosti, kakvog-takvog, jeste KFOR. Nemojte da citirate, može da bude opasno, pošto je Šormaz to napisao onako nepismeno. Kad neko ne zna engleski, onda ide na gugl translejt pa izgreši – rekao je predsednik Vučić.

O projektu Narodni pokret

– Kažu Hrvati da je projekat Narodni pokret propao? To su gluposti. Ja razumem njihovu sreću da se meni nešto desi. Ja razumem njihove poteze, da bi oni voleli da im se vrate Tadići, Đilasi, da Srbija opet bude slaba pa da rade sa njom šta želi. Ja sam pogledao neka istraživanja, molim ih da i oni pogledaju, sve će im biti jasno – rekao je predsednik.

Kaže da je izveštaj Kongresu bolji nego pre dva meseca, ali da nije dobar jer je Amerika priznala tzv. Kosovo.

– Za Srbiju se borim i zato mi je bilo važno da Stoltenberga o svemu obavestim – rekao je Vučić.

Kaže da Priština želi Kosovo i Metohiju bez Srba i da sprovodi politiku Envera Hodže.

– Naravno da sam zabrinut. Za sutra za svakog počinje normalan dan, za mene nije normalan dan – rekao je predsednik.

Kaže da će moliti Srbe koji su pušteni iz pritvora na Kosovu i Metohiji da ostanu u južnoj srpskoj pokrajini.

– Ja ću sada na putu do aerodroma da pozovem svo troje Srba puštenih iz pritvora. Nije moj posao da zadovoljim svakog u Srbiji. Moj posao je da se naša zemlja ubrzano razvoja, da naše plate i penzije rastu, da obezbedimo dobar život našim građanima i da bude mir.

Podsetimo, osim sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Vučić se sastao i a specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

– Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma – kazao je Vučić.

 

(Pančevac/Kurir)

Vučić: Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba

PREDSEDNIK VUČIĆ U BRISELU SA LAJČAKOM: Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na KiM! FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.