BRNABIĆ: Srbija je u digitalnoj sferi postala punopravni član EU

15:35

27.07.2023

Podeli vest:

printscreen/Instgaram/anabrnabic

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je u poslednjih šest-sedam godina sektor informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) postao jedan od tri ključna motora razvoja srpske ekonomije, dodajući da je u prvih pet meseci, uključujući i maj, izvoz IKT usluga dostigao 1,3 milijarde evra, što je za 41 odsto više nego lane.

Premijerka je rekla da je prošla godina u tom smislu bila rekordna sa izvozom IKT od 2,7 milijardi evra.

Na prezentaciji programa „Digitalna Evropa“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, Brnabić je istakla da je Srbija u ovoj sferi praktično postala punopravni član Evropske unije.

„Potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu Digitalna Evropa krajem juna u Briselu i sa današnjim danom, kad obeležavamo prvi poziv da se naše kompanije, naučni instituti, fakulteti, timovi mikro, mala i srednja preduzeća jave sa svojim projektima za finansiranje iz programa Digitalna Evropa, mi smo praktičcno u ovoj sferi postali punopravni član EU“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da joj je posebno zadovoljstvo zbog toga što je od 2016. godine „gurala“ ovu agendu i prepoznala je kao najveći razvojni potencijal Srbije.

„Svi naši timovi, kompanije, mikro, mala i srednja preduzeća, Instituti kada se prijave sa svojim projektima na poziv u okviru programa Digitalna Evropa imaće jednako šansu da dobiju finansiranje kao bilo koja kompanija, bilo koji fakultet, bilo koji tim, naučni institut. To je ogromna šansa za nas, jer mislim da naši talenti, znanje i ljudi ne da ne zaostaju u odnosu na članice EU, već smo neki od najboljih“, poručila je premijerka.

Kako je dodala, Srbija ima dobru šansu da do 2027. godine iskoristi značajan deo sredstava od 7,5 milijardi evra koje je izdvojila EU.

„Moja poruka je da zainteresovani prate pozive i da se prijavljuju. Ovo je ono što može nama da da dodatnu šansu da ubrzani razvoj“, istakla je premijerka.

Brnabić očekuje da u naredne tri godine IKT sektor bude aposlutno motor razvoja srpske ekonomije, što znači da se Srbija uspešno transformisala u zemlju čiji je razvoj zasnovan na znanju i inovaciji.

„To je samo početak. Vlada će nastaviti da investira u znanje, kreativnost i inovativnost naših ljudi“, rekla je Brnabić.

Navela je da će se u 2024. već uveliko graditi BIO4 kampus da bi Srbija bili ključna zemlja centralne i jugoistočne Evrope za biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Kako je rekla, sa pripremnim radovima će se krenuti ove godine.

„Mi ćemo do kraja 2024. završiti multifunkcionalni kreativni centar „Ložionica“. Završićemo je 2024. godine. To je važno za kreativnost, nije važno samo za kulturu“, rekla je ona i dodala da će u prvom kvartalu sledeće godine početi izgradnja inovacionog distrikta u Kragujevcu pored državnog DATA centra.

„Krećemo u izgradnju faze 2 Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, ovih dana treba da dobijemo lokacijske uslove, kao i Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Čačku i krenuće se u izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu uz podršku EBRD-a“, poručila je premijerka.

Brnabić je kazala i da je posebno zadovoljna zato što je program „Digitalna Evropa“ kao „nacrtan“ za potrebe Srbije u ovom trenutku.

„Ako govorimo o veštačkoj inteligenciji i superkompjuteru, to je ono što je naš fokus. Pre tri nedelje smo imali sastanak na kome smo razgovarali o superkompjuteru, koji mi već imamo u okviru državnog DATA centra u Kragujevcu. U ovom trenutku potpuno besplatno taj superkompjuter koristi 30 fakulteta i 20 start ap kompanija. Verujem da ćemo tokom 2024. mi verovatno doći do toga da koristimo to u potpunosti. Još danas treba da razmišljamo da kupimo još jedan – brži i napredniji“, rekla je Brnabić.

Kako je navela, u okviru programa „Digitalna Evropa“ postoji ta komponenta, odnosno još danas će se razmišljati kako da se preko tog programa kupi još jedan superkompjuter nove generacije.

(Pančevac/RTV Pančevo)

SRBIJO, HVALA TI Premijer Grčke izrazio zahvalnost zbog pomoći u borbi protiv šumskih požara! FOTO

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.