VLADA SRBIJE: Usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, utvrđen program radova na zaštiti zemljišta

18:24

27.07.2023

Podeli vest:

Printscren/TV

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojim se štite ekonomski interesi zemlje i doprinosi boljoj bezbednosti saobraćaja, saopšteno je iz Vlade.

Izmenjenim zakonskim predlogom, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranja autonomnih vozila na putevima, po čemu će Srbija biti jedan od lidera u Evropi, rešava pitanje deficita profesionalnih vozača s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača opredelio za rad u drugim državama, otklanjaju prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jedoobraznim tehničkim uslovima, navodi se u saopštenju.

Takođe, dodaje se, izmenama su obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje i u skladu sa tim uvođenje novog signalnog pojma kojim se učesnik u drumskom saobraćaju nnformiše da je uređaj na putnom/pružnom prelazu u kvaru i da je zato potrebna povećana opreznost.

  • Ovim izmenama Zakona pojašnjava se, takođe, i pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja (oldtajmera) i uspostavlja osnova za razvijanje tehpologije autonomnih vozila, a istovremeno se omogućava i sprovođenje Programa e-Papir.

Kada je reč o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštovanje znaka „obavezan smer“ za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje auto-puta zbog naplate putarine, čime značajno štete putevima nižeg reda i ujedno ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama. Putarina za celu deonicu auto-puta Subotica-Beograd-Preševo iznosi 14.470 dinara, a predložena najviša kazna je 50.000, odnosno 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.

Na sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu zbog neophodnosti da se što ranije obezbedi uspostavljanje optimalnih uslova za obavljanje poljoprivredne proizvodnje ugrožene obilnim padavinama.

Nepogode su, pored ostalog, dovele do oštećenja atarskih puteva što je onemogućilo pristup poljoprivrednom zemljištu kako bi se sagledalo stanje poljoprivrednih kultura, preduzimanje mera za odvođenje suvišne vode sa poljoprivrednog zemljišta i izvođenje neophodnih agrotehničkih i meliorativnih mera u optimalnim ili makar u tolerantnim rokovima.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Komisije za versku nastavu u školi pošto je Ministarstvo prosvete pribavilo od tradicionannih crkava i verskih zajednica i od Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama predloge za članove tog tela. Komisija će obavljati poslove koji se odnose na usaglašavanje predloga programa verske nastave, udžbenike i druga nastavna sredstva, davati mišljenja o listama nastavnika verske nastave i baviti se drugim pitanjima vezanim za praćenje organizovanja i ostvarivanja programa verske nastave.

Na sednici je usvojen Zaključak kojim se utvrđuje konačan spisak studenata za obavljanje studentske prakse u državnim organima i javnim službama i usvaja tekst Ugovora o obavljanju studentske prakse. Ova praksa obezbeđena je studentima koji su upisani u jednoj od poslednje dve godine osnovnih akademskih i integrisanih studija u školskoj 2022/23. godini na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija, a koji su ostvarili najbolji ukupan prosek zaključno sa poslednjim semestrom. Početak studentske prakse je 1. avgust 2023. godine, traje tri meseca, uz naknadu u iznosu od 15.000 dinara mesečno.

Članovi Vlade saglasili su se i da se uspostavi saradnja Grada Kraljeva i Opštine Karataj u Republici Turskoj. Saradnja će biti uspostavljena u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, ekonomije, stručne razmene i drugim oblastima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interesi, zaključuje se u saopštenju.

BRNABIĆ: Srbija je u digitalnoj sferi postala punopravni član EU

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.