OTVOREN 51. MEĐUNARODNI SALON FOTOGRAFIJE „ŽISEL“ U OMOLJICI: Prvi dan festivala obeležile dodele plaketa i koncert Tijane Dapčević

00:04

05.08.2023

Podeli vest:

printscreen

U prostorijama Doma kulture u Omoljici večeras je svečano otvoren 51. Međunarodni salon fotografije na temu život sela – „Žisel“. Ovaj događaj otvorili su Dušan Lukić, v.d. direktora Doma kulture u Omoljici i Milan Živković, majstor fotografije Foto Saveza Srbije.

Nakon otvaranja, uručene su nagrade u dve kategorije – pojedinačna fotografija i kolekcija fotografija.

FB/MZ Omoljica

Prva nagrada za kolekciju fotografija, plaketa „Zlatni suncokret“, diploma i 25.000 dinara, dodeljeni su Zorici Petrović iz Smedereva. Druga nagrada za kolekciju fotografija, plaketa „Srebrni suncokret“, diploma i 20.000 dinara, dodeljeni su Ranku Đuroviću iz Novog Sada. Treća nagrada za kolekciju fotografija, plaketa „Bronzani suncokret“, diploma i 15.000 dinara, dodeljeni su Maji Stošić iz Paraćina.

Pohvale za kolekciju pripale su Jaroslavu Kraliku iz Kovačice.

Pančevac

Prva nagrada za pojedinačnu fotografiju, plaketa „Zlatni suncokret“, diploma i 25.000 dinara, dodeljeni su Konstantinu Ilešu iz Ivanova. Druga nagrada za pojedinačnu fotografiju, plaketa „Srebrni suncokret“, diploma i 20.000 dinara, dodeljeni su Mariji Radojičić iz Čačka. Treća nagrada za pojedinačnu fotografiju, plaketa „Bronzani suncokret“, diploma i 15.000 dinara, dodeljeni su Danici Novak Jesenice iz Slovenije. Pohvale za pojedinačnu fotografiju dobili su: Nenad Karapavlović iz Čačka, Slobodan Čavić iz Šimanovaca, Aleksandar Buđevac iz Kragujevca i Igor Kazakov iz Omoljice.

Ove godine je po prvi put uručena i posebna nagrada Doma kulture „Vuk Karadžić“ Omoljica pod pokroviteljstvom kompanije Epson i ReFoto studija i škole fotografije, a njen dobitnik je Milan Štulić za fotografiju pod nazivom „Bez dečjih osmeha i suza“.

Nakon uručivanja nagrada otvorene su i izložbe fotografija Arhiva fotografije 2022.

PREDSTAVA ZA DECU IZMAMILA OSMEHE MALIŠANA

Prvi dan festivala „Žisel“ obeležila je i dečija predstava „Klovn Šašavko“ koja se odigrala na platou ispred Doma Kulture „Vuk Karadžić“.

Pančevac

Najmlađi posetioci festivala gurali su se u prve redove kako bi videli famoznog klovna i učestvovali u njegovim mnogobrojnim trikovima.

KONCERT TIJANE DAPČEVIĆ PODIGAO PUBLIKU NA NOGE 

Na prepunom platou ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ malo posle 21 sat nastupilo je popularno makedonsko devojče Tijana Dapčević, koja je svojim nastupom i neverovatnom harizmom razmrdala publiku i podigla je na noge.

Pančevac

I stari i mladi igrali su uz melodije Tijaninih najvećih hitova, a posebno oduševljenje pokazala su deca koja su pevušila njene pesme i skakutala kroz publiku.

„OMOLJČANKE“ SVOJIM RUKOTVORINAMA ODUŠEVILE POSETIOCE

U Galeriji Udruženja žena „Omoljčanke“ organizovana je izložba rukotvorina i radionica starih zanata. Posetioci „Žisela“ bili su u prilici da vide i kupe narodne nošnje, ručno vezene košulje, tkanice, vunene čarape i heklane torbe. Posebnu pažnju privukle su jedinstvene, ručno izrađene igračke od organskog pamuka koje najmlađi posetioci nisu ispuštali iz ruku.

Pančevac

Za one koji su poželeli da se oprobaju u tehnikama starih zanata, žene iz udruženja omogućile su kroz organizovanu radionicu.

HUMANOST NA DELU 

Ove godine festival „Žisel“ ima i humanitarni karakter. Akcija „Kupi majicu ili šolju i pomozi izgradnju hrama“ postala je deo ovogodišnjeg omoljačkog festivala, a kutija za prikupljanje priloga postavljena je ispred prostorija UŽ „Omoljčanke“ koje se nalaze u sklopu Doma kulture „Vuk Karadžić“.

Pančevac

Cilj ove akcije je prikupljanje sredstava za izgradnju hrama Svetog Arsenija Sremca.

Festival “Žisel” trajaće do 6. avgusta, a biće nastavljen u subotu i nedelju projekcijama filmova u okviru 53. Međunarodnog festivala amaterskog filma.

(Pančevac/Ana Vugrinec)

ON JE KAPETAN NA BELU LAĐU, A NIJE ŠOJIĆ: Boban svaki dan krstari jednim od najlepših jezera u Srbiji, neobični brodić oduševljava domaće i strane goste FOTO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.