OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA I PREMIJERKE BRNABIĆ: Od danas sve merimo do 2027.

18:07

08.08.2023

Podeli vest:

printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Palate Srbija.

– Kao što znate usled poplava vanrednu situaciju je proglasilo 63 lokalne samouprave. U julu je olujno nevreme pogodilo opet Srbiju i proglašeno je 13 vanrednih situacija. Do sada smo isplatili 24.200.000 za obnovu stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu – rekla je Brnabić i dodaje:

TV Pink

– Što se tiče fokusa za ono što je i meni posebno važno a to je sektor informacionih tehnologija. Krenuli smo ubrzano da se sprememo za Ekspo. Imamo 5 fokusa  – autonomna vožnja, tj. vozila bez vozača. Izdali smo prvu dozvolu pre mesec dana i među prvih 5 smo zemalja koje su to uradile. Planiramo da do Ekspa sva vozila budu električna vozila bez vozača, u okviru samog Ekspa. Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Druga stvar je Biokapbus. Krenućemo sa pripremnim radovima u novembru ove godine. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Peti fokus razvoj veštačke inteligencije.

Predsednik je rekao da će predstaviti novi plan.

printscreen/TV Pink

– U tom programu ono o čemu smo govorili nazivali su bajkom. Sada je jasno i na dobrom smo putu i uprkos problemima, infolacija je počela da pada i ide u dobrom smeru, mi ćemo osim plata i penzija uspeti da obezbedimo da rastu, predvideli smo mnogo projekata o izgradnji škola, vrtića, bolnica, puteva. Od danas sve merimo do 2027. godine. Predstaviću vam nove planove – rekao je predsednik.

– U ovom trenutku nismo zaustavili nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture.

Povodom Ekspa želim da vam kažem da ćemo u svih 28 gradova uradićemo 100 plus fasada po gradu. To nije samo rekonstrukcija, već će promeniti izgled.

Predsednik je rekao da je večiki posao pred Srbijom da bi se predstavila u najlepšem svetlu.

– Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineti rastu.

Predsednik je pokazao kako izgleda projekat koji treba da se završi do 2027. godine, godine kada će biti održan Ekspo u Srbiji. Predsednik je pokazao mapu kako će izgledati deo gde će se nalaziti paviljoni za Ekspo 2027.

– Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026.

printscreen/TV Pink

Predsednik je pokazao četiri ugovora koja mora da se urade.

– Prvi ugovor je linijska infrastruktura, dva je ugovor za radove i iskop terena. Ugovor za Nacionalni stadion nisu još potpisani. U toku su pregovori. Posebno ćemo za srpski paviljon da raspisujemo i pozvaćemo sve srpske arhitekte da napravimo prezentaciju naše zemlje. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi ona podrazumeva 8 kilometara gladskih bulevara, petlju, planirani gasovod – toplovod i hladnovod.

printscreen/TV Pink

Predsednik je i pokazao kako će izgledati lokacija kod starog sajma.

– Tu ćemo napraviti i onaj veliki točak i to će značajno promeniti izgled grada. Ponudićemo građanima da nam pomognu i kažu šta oni žele sa halom 1 da uradimo – rekao je Vučić.

– Kod muzeja Savremene umetnosti, prvi put ćemo izgraditi Prirodnjački muzej. To treba da zasluži aplauz celokupne javnosti. Napravićemo muzejsku četvrt ili ćetvrt kulture. U blizini ćemo graditi i Filharmoniju. U zemunskom delu gradićemo veliki akvarijum.

Od Lebana preko Niša do Kostolca, ulagaćemo u puteve rimskih imperatora, što mislimo da može da privuče mnogo pažnje svetske i evropske javnosti.

– Sve ovo će vredeti više oko 12 milijardi evra, ali to ne možemo da još tačno kažemo.

Pitanja novinara

O pismu parlamentaraca

– Video sam da je 56 parlamentaraca potpisalo pismo u kojem sam napadnut ja, da sam kriv što pomažem ljudima u Republici Srpskoj, sve kao lutkar povlačim poteze, na povocu držim razne političare, isto tako Bog zna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori, na KiM pravim probleme pošto ne priznajem nezavisnost. To pismo je suštinski protiv Srbije, oni kažu da je u Srbiji dobar onaj koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam krvi zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam probleme. To je moja krivica. ponosan sam na tu krivicu. Takođe sam ponosan kada vidim da tu nema nekih imena. Što se tiče Ukrajine ona nam je prijateljska zelja. Mislim da je Zelenski mnogo mudriji i pametniji od Moreškl. Jer zamislite da Ukrajina prizna nezavisnost Kosova, u jendom danu bi izgubila sve. Da li postoje na sve Evoropske zemlje. Postoje pritisci na nas. Oni žele da tio uzavrše što je moguće pre. Dobro im je išlo do 2012, malo lošije posle toga jer imaju više nepriznanja nego priznanja. Uvek ću se zalagati za slobodarski pristup i da donosimo sami svoje odluke. Nisam se nešto naročito uznemirio jer je ovo bio očajnički potez onih ljudi koji izazivaju i pokušavaju da izazovu sukobe. Otimaju dozvole Telekomu, videli ste reakciju i američke ambasade danas i brojnih drugih danas na Kosovu, al to je tako kada imate ljude koji žele da izazovu sukobe i žele da nas spreče da govorimo ono o čemu smo govorili danas i žele da nas uvuku u sukobe kako bi ispunili svoju enverističku agendu. Mi u tome ne želimo da učestvujemo. Borićemo se i uvek biti uz srpski narod na KiM.

O izborima

– Niko mi nije tražio izbore, nudio sam ih 50 puta. Kada kažete beogradske izbore da li će biti samo beogradski ili još neki to ćemo da vidimo jer to nije fontana želja. Hoćete beogradske izbore? Hajde da sednemo i da se dogovorimo kada će biti. A da li će biti još neki izbori to ćemo da vidimo. Pružićemo tu mogućnost, kada hoće beogradske izbore neka nas obaveste.

O Bačkoj Palanci

Na pitanje o mogućim ostavkama u Bačkoj Palanci, posle smrti penzionera i deteta jer su strujni kablovi visili više od dve nedelje posle nevremena, Vučić je rekao „Da, sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne onih profesionalnih demonstranata“.

– Sagledaćemo sve zahteve građana, ali ne profesionalnih demonstranata koji gledaju samo da naprave neku glupost i vređaju i porodice stradalih jer im se ne sviđa šta oni govore.

O bolovanju

Predsednik je govoreći o bolovanjima rekao da će granica sa 15 biti povećana na 30 dana.

– Uzeli smo u obzir kritike građana i bolovanje će kod opšte prakse bez komisije moći da se otvori na najviše 30 dana – rekao je Vučić.

ISKREN I OTVOREN RAZGOVOR Vučić se sastao sa Hilom: Glavna tema bila je napređenje političkih i ekonomskih odnosa

(Pančevac/Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.